Beyaz Saray'da Ortadoğu barışına destek toplantısı

ABD Başkanı Barack Obama Amerikan Yahudi dernekleri liderleri ile yaptığı görüşmede İsrail’in askeri, politik ve kültürel gücünü kullanarak Filistinlilerle barış şartlarını yeniden yaratması gerektiğini söyledi

Dünya
9 Mart 2011 Çarşamba

ABD Başkanı Barack Obama Beyaz Saray’da bu hafta 50 kişiden oluşan Amerikan Yahudi derneklerinin temsilci üyeleri ile görüşme yaptı. Görüşmede Amerikan hükümetinin İsrail’e ve güvenliğine tam destek verdiğini belirtti. Katılımcılar ise Filistin Özerk Yönetimi’nin (FÖY) Netanyahu hükümetine toprak tavizleri konusunda güvenmediğini söylediler.

Muhafazakar Yahudilik Birleşik Sinagogu (United Synagogue of Conservative Judaism) Başkan Yardımcısı ve toplantıya katılan delegasyonlardan biri olan Haham Steven Wernick, Obama’nın İsrail’in egemenliğine ve güvenliğine son derece önem verdiğini ancak İsrail’in güçlü olan taraf olduğu için barış şartlarını kendisinin yaratması gerektiğini söyledi. Obama ayrıca, FÖY Başkanı Mahmud Abbas’ın uygun şartlarla yapılacak olan barış antlaşması ile bir devlet kurma konusunda kararlı olduğunu söyledi.

Haham Wernick, Başkan Obama’yı durağan seyreden Ortadoğu barış süreci ile ilgili yaptığı girişimlerinden dolayı tebrik etti. Başkan Obama’ya göre her iki tarafın da daha ciddi girişimlerde bulunması gerekiyor. Wernick ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını veto ettiği için de Obama’ya teşekkür etti.

Beyaz Saray açıklamasında toplantının verimli geçtiğini, ABD’nin İsrail’in güvenliğine verdiği önemin sarsılmayacağı ve Ortadoğu’da daha barışçıl bir Arap ve İsrail toplumu yaratılmaya çalışıldığı belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü Matt Lehrieh ABD ve İsrail’in demokrasinin korunması konusundaki bağlılığı dile getirildi. Lehrieh, Başkan Obama’nın tüm Amerikan halkı ve Yahudi cemaatinin de barışa ne kadar önem verdiğimizi doğrudan duymaları gerektiğini sözlerine ekledi. Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Tommy Vector ise başkan için Yahudi toplumu ile ilişkilerin son derece önemli olduğunu belirtti.