Mısır’da İsrail karşıtı kabine değişikliği

Dünya
9 Mart 2011 Çarşamba

Mısır’da Hüsnü Mübarek istifa etmeden önce başbakanlığa atanan Ahmet Şefik, protestocular karşısında dayanamayarak istifa etti. Ülkenin yönetimini devralan Mareşal Hüseyin Tantavi Ulaştırma eski Bakanı Essam Şerif’i başbakan olarak atadı. Essam Şerif kabinede önemli değişikliklere giderek Nabil El-Arabi’yi Dışişleri Bakanı, General Mansur el-Esavi’yi ise İçişleri Bakanlığına atadı.

Essam Şerif 2004-2005 yılları arasında Mısır’ın Ulaştırma Bakanlığını yaparken Hüsnü Mübarek ile anlaşamayarak istifa etti. Kahire Üniversitesi’nde akademik hayata devam eden Şerif, Mübarek’in önemli muhaliflerindendi. Şerif’in İsrail-Mısır barışına karşı olduğu biliniyor.

Dışişleri Bakanlığına getirilen Nabil El-Arabi de uluslararası kamuoyunda tanınan bir isim. El-Arabi 1978 yılında Mısır ve İsrail arasında yapılan Camp David Barış Görüşmeleri’nde Mısır tarafında hukuk danışmanı olarak bulundu. 2001’de verdiği bir röportajda Arapların İsrail’e soykırım davası açması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Bundan iki ay sonra ise Hague Uluslararası Adalet Divanı’na yargıç olarak seçildi. İsrail, tarafsız olamayacağı konusunda itirazda bulunsa da El-Arabi 2001-2006 arasında bu görevi sürdürdü. Mısır’da yeni hükümetin oluşturulmasının ardından 19 Mart’ta yeni bir anayasa için referanduma gidileceği, altı ay içinde de parlamento ve başkanlık seçimlerinin yapılacağı bildirildi.