David Cameron’dan İsrail’e büyük destek

İngiltere Başbakanı David Cameron yılda yüzden fazla roket saldırısına maruz kalan İsrail’in, halkını korumak için Gazze’ye giren yük gemilerini denetlemeye hakkı olduğunu söyledi

Dünya
9 Mart 2011 Çarşamba

İngiltere Yahudilerini antisemitizm ve bağnazlıktan korumayı amaç edinen Toplum Güvenliği Vakfı’nın (Community Security Trust, CST) Londra’da verdiği yemekte konuşan İngiltere Başbakanı David Cameron İsrail’e olan inancının sarsılmaz olduğunu dile getirdi. Cameron, geceye katılan 1100 katılımcıya İngiltere ile İsrail arasında güçlü ve üretken bir ilişki kurma isteğini belirtti. İngiltere’nin İsrail Büyükelçisi Matthew Gould ile görüştüğünü belirten Cameron, İsrail’in teknoloji şirketleri ile İngiliz ortaklığını geliştirecek adımları atmasının İngiltere’nin önceliklerinden olduğunu hatırlattı.

Yahudi halkının en güçlü savunucusu olduğunu belirten başbakan, İsrail Devleti’nin de uluslararası tartışmalarda avukatı olacağını sözlerine ekledi. Gazze’den İsrail’e atılan füze ve roketler konusuna değinen Cameron, “İsrail halkını hedefleyen füzeler söz konusuyken, çocukların hayatı tehlikedeyken, İsrail’in kendi halkını korumaya çalışması doğaldır” dedi. Yılda 100’den fazla roketin Gazze’den İsrail’e atıldığını hatırlatan Cameron, “ bu şartlarda İsrail’in Gazze’ye gelen yük gemilerini aramaya hakkı var” dedi. Filistin Özerk Yönetimi’nin sorumluk yüklenip önemli adımlar atarak Batı Şeria’da şiddetle mücadele ettiğini hatırlatan Cameron, İsrail’in de sıradan Filistinlilerin hayatını kolaylaştırmak için çareler üretmesi gerektiğinin altını çizdi. Cameron, İsrail’in Gazze’ye daha çok insani yardım malzemesinin girişine izin vermeli ve Batı Şeria'da ekonomik kalkınma için daha fazla destek sağlaması gerektiğini belirtti.

Antisemitizmin nefret uyandırıcı olduğunu belirten David Cameron, İngiltere Yahudilerinin kendilerini tehdit altında görmemeleri gerektiğini belirtti. Bunun için nefret söylemlerini ve terörizmi destekleyen örgütleri yasakladıklarını ve üniversite kampüslerinde kendilerine destekçi arayan aşırı grupları engellemeleri gerektiğini söyledi. İngiliz üniversitelerinde diğer ülke, hükümet ve politikacıların eleştirildiği gibi İsrail’in de eleştirilebileceğini söyleyen Cameron, “temel bir hak olan ifade özgürlüğü ile sindirme arasındaki çizgiyi aşmamak gerekir” dedi. Öğrencilerin Yahudi kimliklerini saklama ihtiyacı hissetmemesi gerektiğini belirten Cameron, aynı şekilde “özgürce siyonizmi desteklediklerini de ifade edebilmeliler” dedi.

İsrail’in bazen haksız ve taraflı yargılandığını belirten Cameron, bazılarının kendi hükümetinden bekleyeceğinden daha katı taleplerle İsrail’e yüklendiğini belirtti. İsrail-Filistin barış sürecini duraksatmak için doğru bir zaman olmadığını hatırlatan başbakan, bölgede barış ve istikrar sağlamak için İsrail’in tarihi fırsatı değerlendirerek barış görüşmeleri için inisiyatifi ele alması için çağrıda bulundu. Bunun için İsrail’in yol planına uyarak yasal olmayan yerleşimler konusunu halletmesi gerektiğinin altını çizdi.