Sevimli minikler sofralarımızda

Sibel CUNİMAN PİNTO Sağlık
2 Mart 2011 Çarşamba

“Çocuk yaş iken eğilir’’ deriz ya işte yemek tutkusunu, damak tadını geliştirmeye de küçük yaşlardan başlamak gerek. Fransa’da son yıllarda anne babaların haftasonları çocuklarıyla mutfağa girip yemek hazırlamaları oldukça ‘in’. Anneyle kek pişirmek, babayla tavadan krep fırlatmak, büyükanneyle çikolatalı suflenin püf noktalarını öğrenip fırında kabarmasını beklemek hepsi ailede özel paylaşma anları. Çocuklara yemek dersleri de çok moda. Televizyon programları, kitaplar ve kurslar aracılığıyla çocuklar artık mutfağa giriyor ve BA-YI-LI-YOR-LAR.

Hele doğum günleri- kutlamalar kah bir yemek okulunda ‘madeleine’ harcı hazırlamakla kah eve ders vermeye gelen bir şefin çocuklara ‘cupcakes’ yapmayı öğretmesiyle ayrı bir boyuta taşınıyor. Üstelik bu küçük şefler süper BE-CE-RIK-Lİ.

Genç nesilde yemek kültürünü oluşturmak ve lezzet kavramını geliştirmek için erken yaşta mutfağa girmek ne kadar önemliyse çocukların yemekten pek hoşlanmadıkları malzemeleri, görselliğin cazibesini doğru kullanarak sevdirmek, yemelerini sağlamak da şart. Bu kapsamda bu ay sizlere üç hoş tarifim var. Çocuklarınızla mutfağa girin, öğretin, eğlenin, keyfi paylaşın.

BAHÇEDEKİ TAVŞANCIK

(4 adet)

 Malzeme:

Salata için

400 gr. patates

1 pırasa

2 havuç

50 gr. bezelye 

3 dal frenk soğanı

2 çorba kaşığı zeytinyağı

Sos için

2 çorba kaşığı yoğurt

1 çorba kaşığı limon suyu

150 gr. mayonez

1 kahve kaşığı hardal

Tuz, biber, şeker

Yumurta için

4 katı yumurta

Havuç dilimleri

Bezelye taneleri

Tane karabiber

Maydanoz yaprakları

Azıcık çırpılmış krema

 Yapılışı:

Patatesleri yarım saat tuzlu suda haşlayın, soğuk sudan geçirip soyun, ılınmaya bırakın, sonra zar şeklinde kesin. Havucu da zar şeklinde doğrayın, iki dakika zeytinyağında çevirin, dilimlenmiş pırasa ve bezelyeleri ekleyin, orta ateşte 4 dakika çevirin, tuzlayın, biberleyin, soğumaya bırakın. Yoğurt, hardal, mayonezi çırpın, limon suyu, tuz, biber, şekerle tatlandırın. Patatesi sebzelere ekleyin, sosu karıştırıp en az bir saat buzdolabında soğutun. Yumurtaya havuçla kulak, krema ve bezelye ile burun, tane karabiberlerle göz, maydanozla bıyık yapın. Tabağa yuvarlak kalıplarla salatayı yerleştirin, doğranmış frenk soğanıyla süsleyin. Tavşan şeklinde süslediğiniz yumurtayı üzerine oturtun ve servis yapın. Çocuklarınız bu farklı sunumlu Rus salatasını çok seveceklerdir.

ANALI-KIZLI UĞUR BÖCEKLERI (4 porsiyon)

Malzeme:

4 büyük domates, 4 küçük domates

200 gr. ton balığı konservesi

Mayonez için:

2 yumurta sarısı

30 cl. sıvı yağ

1 kahve kaşığı hardal (arzuya bağlı)

2 kahve kaşığı sirke

2 çimdik safran

Tuz, biber

Süslemek için: salata yaprakları, yeşil ve siyah zeytin dilimleri

Yapılışı:

Domatesleri çok dikkatlice kaynayan suya atın, 30 saniye tutun, çıkartın, soğuk sudan geçirin, soyun. İkiye kesin, içini boşaltın, peçete kağıdında süzün. Yumurta sarısı, hardal, tuz, biberi karıştırın, azar azar yağı ekleyerek mayonezinizi hazırlayın. Mayonezin yarısını süzülmüs ton balığıyla karıştırın, domatesleri bu harçla doldurun. Mayonezin diğer yarısını sirke, safran ve azıcık suyla karıştırıp bir sos yapın. Domatesleri ters çevirerek her tabağa bir büyük bir küçük yerleştirin, üzerini zeytinle süsleyin. Etrafına safranlı sosu dökün, salata yaprakları ile servis edin.

BEYAZ FARECİKLER

(6 adet) 

Malzeme:

100 gr. yuvarlak pirinç

½ litre süt

50 gr. şeker

1 vanilya çubuğu

12 adet file badem

40 gr. yeşil renkli badem ezmesi (ya da doğal badem ezmesini azıcık yeşil gıda boyasıyla renklendirin)

Yapılışı:

Pirinci yıkayın, kaynar suda 2 dakika haşlayın, süzün. Sütü tencereye koyun, şekeri ekleyin, vanilyayı ortasından kesin içini ve kendisini ekleyin. Kaynama noktasına gelince pirinci ekleyin, 15-20 dakika orta ateşte karıştırmadan pişirin. Ilınınca en az iki saat buzdolabında soğutun. İki kaşık yardımıyla 6 adet quenelles (kaşığın şeklinde uzun köfteler) yapın. Tabağa dizin. Vanilya çubuğunu 24 eşit parçaya bölün, her fareciğe dörder bıyık yapın. File bademden kulakları,.badem ezmesinden de kuyruğu ve gözleri oluşturun. Folyoya sarın, bir saat buzdolabında bekletip servis edin.