/ Kibutzların fikr babasını tanıyor musunuz?

Kavram
2 Mart 2011 Çarşamba

20 Şubat

1933 – Alman işadamları Hitler ile yaptıkları görüşmenin sonunda ona desteklerini gösterdiler. Hitler işadamlarına Marksizm’i dünyadan silme ve Alman ordusunu güçlendirme sözü verdi. verdi.

21 Şubat

1848 – Karl Marx’ın “Komünist Manifestosu” yayınladı.

1856 – İstanbul’daki kan İftirası olaylarında Yahudiler, Rumlar, Ermeniler ve Türkler tarafından saldırıya uğradı. Bu olaylar Yahudilere ve diğer azınlıklara eşit haklar tanıyan Islahat Fermanı’nın yayınlanmasındansadece üç gün sonra gerçekleşti.

22 Şubat

1922 – Yahudi yazar ve düşünür Aron David Gordon vefat etti. Gordon, kibutz hareketinin ideolojik babasıkabul edilir.

23 Şubat

1965 –Dell bilgisayar şirketinin kurucusu Michael Dell doğdu.

24 Şubat

1942 – Struma faciası yaşandı. 15 Aralık 1941 günü İstanbul açıklarında motoru bozulan geminin 768 yasadışı göçmenine Türk yetkililer karaya çıkış izni vermedi. İngiliz hükümetiyle yürütülen gizli görüşmeler neticesinde İngilizler önce vize süresi dolmuş olanları daha sonra da yaşları 11 ile 16 arsında olan çocukları karayoluyla Filistin’e almayı kabul ettiler. Fakat bu sefer de Türk hükümeti çocukların karaya çıkmasına izin vermedi. Görüşmelerin çıkmaza girdiği 23 Şubat günü gemi içinde yolcularla birlikte geldiği yer olan Karadeniz’de motoru bozuk bir şekilde kaderine terkedildi. Struma, Boğaz’dan Karadeniz’e doğru çekilirken yolcular İngilizce ve İbranice olarak buldukları bezlere “Bize yardım edin” yazıları yazdılar. Bu yazılar karadan da okunabilmesine rağmen Refik Saydam başkanlığındaki Türk hükümetinin kararı karşısında çaresiz kalındı. Gemi Karadeniz’de bir Sovyet denizaltısı tarafından batırıldı. Bu olay 1492’de İspanya’dan kovulan Yahudileri kabul eden Türk tarihine kara bir leke olarak yazıldı.

25 Şubat

1899 – Asıl adı Israel Beer Josaphat olan Reuters Ajansı’nın kurucusu, Paul Julius von Reuter vefat etti.

26 Şubat

1954 – Şarkıcı Michael Bolton dünyaya geldi.

Hazırlayan: Metin Delevi    Derleyen: Sento Almaleh