Holokost kurtulanlarının anıları kendi anlatımlarıyla ölümsüzleşti

Yahudi Mirası Müzesi eğitim amaçlı yeni kurduğu site ile soykırımdan kurtulan Yahudilerin anılarını kendi seslerinden dinleme imkânı veriyor. Site gençlere Yahudi soykırımı unutturmamak ve Yahudi kimliklerine olan etkilerini gözlemlemek için tasarlandı

Dünya
2 Mart 2011 Çarşamba

New York’ta bulunan Yahudi Mirası Müzesi (Museum of Jewish Heritage) bir ilke imza atarak “Coming of Age in the Holocaust – Coming of Age Now”  adı altında eğitim amaçlı yeni bir web sitesi (www.comingofagenow.org) kurdu. Site soykırımdan kurtulanların anılarını internet ortamında kendi anlatımlarıyla izleme ve dinleme imkanı sunuyor. Ücretsiz olan internet sitesi Holokost’ta hayatını kaybeden altı milyon Yahudi’nin anısını yaşatmayı amaçlıyor. Müze Müdür Yardımcısı Ivy Barsky’ye göre Holokost’tan sağ kurtulanlar yaşlanıp aramızdan ayrılabilirler. Bu anlamlı özgeçmişler, onların seslerini canlı tutmayı ve gençlerin geçmişte yaşananların farkında olmalarını sağlayacak. Site, soykırımdan kurtulan 13 kişinin soykırım öncesinde, sırasında ve sonrasında nasıl yaşadıklarını kendi seslerinden dinleme imkanı veriyor.

“Coming of Age” eğitiminde ise bu dinletilerden aldıkları bilgilerle kendi soykırım hikayelerini hazırlıyor. Yahudi gençleri geçmişte yaşananlar ile günümüzde yaşanan olaylar arasında bir bağ kuruyor. Bu yeni eğitim modelinin öğretmeni Allison Farber, “Oluşturulan bu kaynak hikayeler sayesinde var olan soykırım geçmişinin gençlik üzerindeki etkilerini ve Holokost’un öğrencilerin düşüncelerinde nasıl yer ettiğini gözlemleme imkanı buluyoruz” dedi.