Arap dünyasına yardımlar kesilmezse savaş kaçınılmaz

ABD’de yapılan anket sonucuna göre Ortadoğu’daki politik çalkalanma ABD’nin içinde bulunacağı büyük bir savaşa sebep olabilir

Dünya
2 Mart 2011 Çarşamba

ABD'de bulunan “Rasmussen Reports” ulusal anket şirketinin telefonla yapmış olduğu ankete göre katılanların %58'i Ortadoğu’daki huzursuzluğun Amerika’nın da katılacağı büyük bir savaş çıkaracağı yönünde fikir beyan etti. %26'sı ise savaş çıkabileceğini düşündüğünü söyledi.

Ortadoğu’daki bu hareketliliğin radikal İslamcıların terörist hareketlerini daha fazla tetikleyeceği sorusuna %77 katılımcı endişeli oldukları yönünde oy kullanırken, %18 ise zıt yönde oy kullandı.

Hükümet değişikliğinin ABD’ye faydası konusunda yöneltilen anket sorusuna katılımcıların %29 olumlu yönde oy kullanırken, %67'si ise ABD’nin tamamen konunun dışında kalması gerektiğini beyan etti.

Katılımcıların %60'ına göre rejimin ne olduğuna bakmaksızın ABD için en iyisi kendisinin iç güvenliğini sağlayacak müttefikler ile birlikte olmaktır. %76'sına göre ise, özgür ve adil seçimlerle seçilmiş olan liderlerin, diktatörlerden daha başarılı olacağıdır.

Rasmussen Raporlarına göre en çarpıcı sonuç ABD yardımları ile ilgili. Araştırmaya göre ABD tüm Arap ülkelerine yardımı kesmeli. İsrail’e yapılan yardımı ise yarıya düşürmelidir. Amerikalıların sadece %20'si Ortadoğu’daki Arap ülkelerine yardım edilmesi, %58'i yardımlara son verilmesi yönünde oy kullandı.İsrail’e yardımların kesilmesini isteyenler %32, yardıma devam edilsin diyenler ise %51.

Ankette yer alan diğer bir sonuca göre Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul, kongreye teklif ettiği harcama kısma paketinde İsrail’e yapılan 3 milyar dolarlık yardım dahil, tüm dış yardımlara son verilmesi oldu. Kongredeki güçlü İsrail lobisi göz önüne alınırsa bu teklifin kabul görmesi olası değil. Mısır yılda 2 milyar $ yardım alırken, bölgedeki diğer Arap ülkeleri milyonlarca dolar yardım almakta. Yıllardır yapılan Rasmussen analizlerine göre; Amerikalılar en güçlü müttefiki olan İsrail’e yapılan yardımları desteklemekte. Amerika, İsrail’e karşı gerçekleştirilecek olan herhangi bir askeri saldırıda savunulması gerektiğini düşünen beş ülkeden biri. Buna karşılık, sadece %40'lık bir kesim Mısır’ı, hakkında en fazla bilgiye sahip olduğu Arap ülkesi olmasına rağmen, Amerika’nın müttefiki olarak görmekte.