Amerikan savaş gemileri Libya’da

Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden olan Libya son iki haftadır halk protestolarının şiddetle bastırılmasına sahne oluyor. Koltuğunu bırakmak istemeyen Libya’nın 41 yıllık başkanı Muammer Kaddafi’ye karşı uluslararası baskılar artıyor

Dünya
2 Mart 2011 Çarşamba

BM İnsan Hakları Konseyi toplantısı için İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya gelen dışişleri bakanları Libya’daki sivillere karşı yürütülen saldırıları kınadı. Konsey toplantısında söz alan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Kaddafi ve yandaşlarının ülkede yaşanan olaylardan sorumlu olduklarını belirterek her türlü olasılığın masada olduğunun altını çizdi ve Libya liderinin hemen istifa etmesi gerektiğini vurguladı. ABC kanalında Christiane Amanpour’a konuşan Libya Lideri Muammer Kaddafi ise istifa etmesi ile ilgili sorulara gülerken halkın hala kendi yanında olduğunu belirtti. Kaddafi kendi halkını paralı asker ve haydutlar kullanarak öldürtmekle suçlanıyor.

KADDAFİ KÖŞEYE SIKIŞTI

Geçtiğimiz hafta Brüksel’de bir araya gelen AB ülkeleri, Libya lideri ve yönetimine seyahat yasağına karar verirken silah ambargosu ve göz yaşartıcı gaz gibi halka karşı kullanabilecek maddelerin satışının durdurulmasını da onaylandı. İngiltere Başbakanı David Cameron askeri olasılıkların gündemde olduğunu belirterek Libya hava sahasının Libya askeri uçaklarına kapatılması ile ilgili görüşmelerin sürdüğünü hatırlattı. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Kaddafi’nin petrol ve diğer gelirlerini baskı aracı olarak kullanmaması için ülkesinin Libya’ya yapacağı tüm ödemeleri 60 gün için dondurduğunu açıkladı.

BM Güvenlik Konseyi ise Kaddafi ve hükümetine bağlı 16 kişiye yurt dışına çıkma yasağı getirdi. Konsey ayrıca Kaddafi ailesinin malvarlığını dondurdu. BM Kaddafi’nin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde insanlık suçundan yargılanması için harekete geçmiş durumda.

AKDENİZ’DE ASKERİ HAZIRLIK

Libya'ya NATO müdahalesi konuşulurken Beyaz Saray Sözcüsü Joy Carney, Kaddafi'yi sürgüne göndermenin düşünülen bir seçenek olduğunu vurguladı. Libya’da muhaliflerle temasta olduklarını belirten Carney Libya’da halkın haklarına saygı gösteren bir hükümet gelmesi gerektiğini belirtti.

ABD, Avrupa’daki mali kuruluşlarla koordineli olarak Kaddafi ve Libya hükümetine ait bulunan 30 milyar dolarlık mal varlığını dondurdu. Obama böylece Amerikan tarihinde ilk defa bu kadar yüksek miktarlı yabancı mal varlığına el koydu.

ABD ayrıca, pazartesi gününden itibaren savaş gemi ve uçaklarını Libya’ya yakınlaştırarak “gerçeklerden kopuk” olarak nitelediği Libya Lideri Muammer Kaddafi’nin istifa etmesi için baskı oluşturmaya çalışıyor. Pentagon “gemileri herhangi bir müdahale ihtimaline karşı Libya’ya doğru yola çıkardık” derken 1979 yılından bu yana Mübarek Yönetimi’nin izin vermemesi nedeniyle Süveyş Kanalı'nı geçemeyen İran savaş gemilerinin de Suriye açıklarında konuşlanması Akdeniz’in olası bir savaşa hazırlıklı olduğunu gösteriyor. Fransa ise Bingazi’ye tıbbi teçhizatlı iki askeri uçak gönderdi. Göçmen akınını engellemek isteyen Fransa Başbakanı François Fillon, Kaddafi’nin gitmesi gerektiğini anlaması için ellerinden geldiğini yapacaklarını vurguladı.

300 FİLİSTİNLİ İSRAİL'E SIĞINDI

Libya'dan kaçan 300 Filistinli, Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas'ın özel ricası üzerine İsrail'e kabul edildi.