Müze’de Şubat ayı etkinlikleri

Toplum
2 Mart 2011 Çarşamba

500. Yıl Vakfı Türk Yahudileri Müzesi Şubat ayında da çeşitli yerli ve yabancı misafirleri konuk etti. Brüksel Laik Yahudi Cemaati 1986-1996 dönemi Başkanı Simone Susskind, Jewish Theological Seminary Yahudi Sanatı ve Görsel Kültürü Müdürü, New York Yahudi Müzesi eski Başküratörü Vivian B. Mann, ABD’de, gençlere eğitim veren Kivunim grubu eğitmen ve öğrencileri ve Fest Tur kültür turları programı katılımcıları müzeyi ziyaret ettiler ve yetkililerden ayrıntılı bilgi aldılar.

Müzede IRO (İstanbul Rehberler Odası), üyeleri için düzenlenen “Musevi Mirası Eğitim Programı”nın ikinci bölümü de Şubat ayı içinde gerçekleşti.

Ayrıca son kitapları “Travels in Search of Turkey’s Jews” ile gündemde olan Ayşe ve Laurence Salzmann, 86 yıllık bir Teva Örtüsü’nü Müzeye bağışlayarak örnek bir davranış sergilediler. Diko ve Süzi De Toledo ise babaları Eliezer De Toledo anısına, geleneksel bir Or-Ahayim Kumbarası ile bazı fotoğraf ve kitapları müze koleksiyonuna armağan ettiler.

Barbara Karyo da geçtiğimiz günlerde vefat eden babası Yasef Yoaf anısına, bazı kitaplar ve bir kütüphane dolabı bağışında bulundu.

500. Yıl Vakfı Türk Yahudileri Müzesi geniş basından da büyük ilgi görmeye devam ediyor.

18 Mart Üniversitesi’nden Eray Öksüzoğlu “Çanakkaleli Musevi Vatandaşlar ve Onların Kent Kültürüne bıraktıkları İzler” belgeseli çekimini gerçekleştirdi. Çek Radyosu adına Julia Urbisova ile bir radyo röportajı yapıldı.

Mihriban Tanık yönetiminde, bazı bölümleri Müzede çevrilen “Türk Yahudileri ve Sefarad Müziği” konulu belgesel de TRT’de yayınlandı.  Florida International University’de Nisan ayında düzenlenecek “Istanbul, The Imperial City and its 8000 years of Culture and History” ile Türk Yahudilerinin tarihi ve yaşamını konu alan “Simon and Rosa” başlıklı konferansları için Dilek Cumralı’ya, tarihi bilgi, görsel doküman ve Sefarad müziği ezgileri sağlandı.