Dresden'de Neo-Nazi yürüyüşü durduruldu

1945 Müttefik bombardımanını anma amacıyla Dresden’de gerçekleşmesi planlanan Neo-Nazi yürüyüşüne tepki gösteren on binlerce kişi meydanda toplandı

Dünya
23 Şubat 2011 Çarşamba

Cumartesi günü yapılması planlanan Neo-Nazi yürüyüşüne tepki gösteren on binlerce kişi şiddetli kavgaların da yaşandığı günde aşırı sağcı grubun şehir merkezine girmesini engellemeyi başardı. Polis memurları cop, gözyaşı bombası ve su topları kullanarak kalabalık protesto grubunun aşırı sağcılar için önceden belirlenmiş şehrin doğu bölgesine girişini engellemeye çalıştı. Dresden’in farklı alanlarından gösteri merkezine ulaşmaya çalışan 600 kadar Neo-Nazi’ye tepki gösteren on binlerce kişi barikat ve engelleri aşarak alana ulaştı. Diğer göstericiler ise yolları ulaşıma kapattı.

Almanya İçişleri Bakanı Frank Wend “barikatlar sebebiyle ilerleyemeyen neo-Nazilerin tepkisi oldukça agresif ve şiddetli oldu” ifadesini kullandı.

Solcu göstericiler ve polis arasında da gerginliğin arttığı anların yaşandığı belirtilirken, göstericilerin polise kaldırım taşları, şişeler, havai fişekler attığı birçok arabanın ve binanın camlarının kırıldığı ifade edildi.

Yürüyüşleri engellenen neo-Nazi gruplar Dresden’i terk ederek 100 km doğudaki Leipzig şehrinde yürüyüş Polis refakatinde yürüyüş yaptı.

Dresden mahkemelerinin yürüyüşe onay verdiği geçen Cuma gününden beri karar yoğun tepki çekti.

Resmi kaynaklar 4 bin kadar aşırı sağcı ve 20 bin kadar göstericinin toplanacağını öngördü. Gösterilerin yaşandığı gün 17 bin Dresden sakini 1300 kadar Neo-Nazi’nin şehir merkezlerine yürümesine engel oldu.