ROBERT MUNDELL: Lehman’ın batışı en büyük hataydı

Columbia Üniversitesi Ekonomi Profesörü Mundell, Lehman Brothers’ın batışına izin vermenin en büyük hata olduğunu belirterek, “Sanırım piyasa mekanizmasına müdahale etmek istemediler. Lehman olayı 2002’deki Enron batığından 6 kat daha büyük” dedi

Ekonomi
15 Aralık 2010 Çarşamba

Nobel Ödüllü Columbia Üniversitesi Ekonomi Profesörü Robert A. Mundell, yaptığı konuşmada ve CNBC-e canlı yayınında küresel krize ilişkin gelişmeleri değerlendirdi. Yatırım bankası Lehman Brothers’ın ABD ekonomi tarihinin en büyük batığı olduğunu belirten Mundell, “Eğer tek bir hatadan söz edeceksek, Lehman Brothers’ın batışına izin vermek en büyük hataydı. Lehman olayı 2002’deki Enron batığından 6 kat daha büyük” dedi.

Lehman’ın batışından sonra türev ürünler ve grift borç yapısı nedeniyle sistemde 5-10 kat zarar oluştuğunu kaydeden Mundell, “Lehman’ın bilerek batırıldığına ilişkin komplo teorilerine inanmıyorum. Buna neden izin verildiğini bilmiyorum, sanırım piyasa mekanizmasına müdahale etmek istemediler” dedi. Mundell sözlerini şöyle sürdürdü: “Doların uzun süre düşük kalmasına izin vermek doğru değildi, konut piyasasındaki balonun oluşmasına izin verilmemeliydi. İnsanlar son dönemde dolara saldırdı; çünkü dolar likidite demek.”

KURTARMA PAKETLERİNİ DESTEKLİYORUM

Alınan önlemlerin devam edeceğini belirten Mundell, “Yaklaşık 1,5 trilyon dolara varan ABD GSYH’sinin yüzde 15’ine denk gelen bir kurtarmadan söz ediyoruz. Kurtarma paketlerini destekliyorum. ABD’de kurumsal gelir vergisinin yüzde 15’lere kadar düşürülmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

BU KEZ KRİZE ÇABUK TEPKİ VERİLDİ

Mundell, yaşanılan durumun 1929’dan farklı olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “O zamanlar altın standardına göre yaşanıyordu. Avrupa altına saldırınca likidite sıkışıklığı oldu ve o zaman çabuk tepki verilmedi. Bu kez iyi olan çabuk tepki verilmesiydi. Kriz baş gösterince herkes hemen harekete geçti. IMF’nin düzeltme sürecinde çok fazla rolü olmadı. Bu dönemde daha korumacı yaklaşımlar, dünya için kötü olur.”

Kaynak: CNBC-e