Uzaya ‘FRANSIZ PEYNİRİ’ gönderildi

Nijerya'dan Almanya'ya, Irak'tan Suriye'ye haftaya damgasını vuranlar...

Süzet DALVA Diğer
15 Aralık 2010 Çarşamba

Uzaya ‘FRANSIZ PEYNİRİ’ gönderildi

Özel roket şirketi SpaceX tarafından uzaya gönderilen Dragon kapsülünün gizli yükünün “Fransız peyniri” olduğu ortaya çıktı. Şirket tarihi fırlatıştan sonra yaptığı açıklamada, Dünya etrafında iki tur atan koni biçimli Dragon uzay aracıyla gizli bir yük taşındığını belirtti.

Uzay uçuşlarının yarım yüzyıllık tarihinde sadece beş ülke ABD, Sovyetler Birliği/Rusya, Çin, Japonya, Hindistan ve bir hükümetlerarası uzay kuruluşu olan Avrupa Uzay Ajansı (ESA) yörüngeye bir uzay aracı gönderip, bu araçların Dünya’nın atmosferine yeniden girmesini sağlamayı başardı.  Bu olayla, ilk kez uzaya peynir gönderilmiş oldu.

AFRİKA

NİJERYA: The Guardian Gazetesi’nde yayınlanan haberde Nijerya’nın dünyanın sekizinci büyük petrol ihracatçısı olduğu, milyarlarca dolarlık petrol gelirlerine karşın halkın yüzde 70’inin yoksulluk sınırının altında yaşadığı belirtiliyor.

AMERİKA

ŞİLİ: Şili’deki maden, enerji ve metal sektöründe çalışan işçiler, sendikaları özelleştirmeye karşı mücadele başlatarak bir ittifak oluşturdular.

ASYA

GÜNEY KORE: Güney Buz Denizi’nde Güney Kore’ye ait bir balıkçı gemisinin battığı, beş denizcinin öldüğü, on yedisinin kayıp olduğu bildirildi. Dışişleri Bakanlığı ve sahil koruma yetkililerinin verdiği bilgilere göre, 614 ton ağırlığındaki gemi, Yeni Zelanda’nın güneyine 2 bin 250 kilometre uzaklıkta battıktan sonra gemideki yirmi denizci kurtarıldı.

ÇİN: Çin’in güneyindeki Sichuan eyaletinde bir meranın yanması sonucu en az 22 kişi öldü. Resmi Şinhua Ajansı’nın haberine göre, Tibet etnik grubuna ait halkın yaşadığı Dawu kasabasında Pazar günü başlayan yangın, 85 itfaiyeci, çok sayıda işçi ile asker tarafından hemen hemen söndürüldüğü sırada sert rüzgârın etkisi ile yeniden büyüdü. 33 hektar alanın kül olduğu ve halen on beş hektarlık alanda yangının sürdüğü açıklandı.

AVRUPA

ALMANYA: Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, doğu eyaletlerinde yaygın olan aşırı milliyetçilik ve ırkçılıktan dolayı büyük endişe duyduğunu söyledi. Radikal gelişmelere karışı ülkeyi sağduyu ve dayanışmaya çağırdı.

İSVEÇ: Stockholm’de alışveriş merkezlerinin bulunduğu caddede terör eylemi gerçekleşti. Üstündeki bombayı patlatarak ölen canlı bombanın, 1992 yılında Irak`tan ailesi ile birlikte İsveç’e göç eden, iki küçük kız çocuk babası Iraklı olduğu bildirildi. Eylemi gerçekleştiren 28 yaşındaki Iraklının, facebook’ta kendisini dindar biri olarak tanıttığı ve aynı sayfada El Kaide ile bağlantısı olan liderlerin linklerinin bulunduğu belirtildi.

ORTADOĞU

IRAK: Irak’ta düzenlenen eşzamanlı iki bombalı saldırıda on yedi kişi öldü, 23 kişi yaralandı. Saldırılar ülkenin batısındaki Anbar ile Bağdat’ın 115 km batısında bulunan Ramadi eyaletlerinde meydana geldi.

İRAN: İran’ın nükleer programının tartışıldığı görüşmelerin ilk turunu İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleştiren İran ve batılı güçler, ikinci turunu İstanbul’da gerçekleştirecek. İran medyasından alınan haberlere göre görüşmeler Ocak ayında gerçekleşecek.

SURİYE: Suriye yetkilileri, üçüncü cep telefonu operatörü lisansı için açmaya hazırlandıkları ihale için, lisansa talip olan uluslararası şirketlerin temsilcileriyle Şam’da bir araya geldi. 

“BİZDE BAZILARININ İNEĞİ BÖĞÜRSE DE, SİZİNKİ SUSMALI DERLER. BU TOPU DA AMERİKALI MESLEKTAŞLARIMA GERİ GÖNDERİYORUM.”

Wikileaks’in kurucusu  Assange’ın tutuklanmasını eleştiren Rusya Başbakanı Vladimir Putin,  Eğer onlar tam bir demokrasiye sahipse, neden Bay Assange’ı hapishaneye koydu? Bu nasıl demokrasi?” dedi.