Kanada’dan Durban Zirvesi’ne boykot

Kanada hükümeti, gelecek yıl BM’nin düzenleyeceği Durban Zirvesi’ne katılmayacağını açıkladı. 2001’de düzenlenen Durban Deklarasyonu ırkçılığı hedef alırken, içeriği bir hayli tartışmaya neden olmuştu

Dünya
15 Aralık 2010 Çarşamba

Kanada Göç Bakanı Jason Kenney konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Hükümetimiz Durban sürecine olan inancını kaybetti. Süreç ırkçılığa karşı olmaktan çok ırkçılığı teşvik eder hale geldi. Hükümetimiz bu maskaralığa artık katılmayacaktır” dedi. Durban Zirveleri, İsrail Devleti’ni günah keçisi ilan ettiği için yoğun bir şekilde eleştiriliyor.

Geçen hafta Birleşmiş Milletler Genel Meclisi Eylül 2011’de ilk Durban zirvesinin 10. yıldönümünü kutlama kararı aldı. Geçen yılki zirveyi Kanada, ABD, Avustralya, İsrail, Almanya ve İngiltere’yi de içeren 9 ülke boykot etmişti.

Kenney’in de belirttiği gibi İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad bu zirveyi İsrail’e saldırma fırsatı olarak görüyor. Geçen yıl Ahmedinejad’ın konuşması sırasında 23 batılı ülkenin delegesi salonu terk etmişti. Asıl amacı “artan ırkçılık, ayrımcılık ve yabancılaştırmayla mücadele” olan Durban Zirvesi bu sebeplerden ötürü düzenlenme amacını kaybetti.

Kanada Yahudi Kongresi (The Canadian Jewish Congress, CJC) kararı olumlu bulurken, CJC Başkanı Mark J. Freiman “Irkçılıkla mücadele etmesi beklenen Durban I ve Durban II amacından saptırılarak antisemit zirvelere dönüştü.  Bu zirveler yapılan mücadeleleri onlarca yıl geriye taşıdı. Birleşmiş Milletler’in bu oluşumu geriye döndürülemez bir şekilde zarara uğradı” açıklamasını yaptı.

Muhalif Liberal Parti Lideri Michael Ignatieff hükümetin kararına olan desteklerini iletirken düzenlenen zirveyi “Kanada’nın ayıpladığı, İsrail ve Yahudilere karşı ırkçılık festivali” olarak tanımladı.  Ignatieff görüşlerini şu şekilde tamamladı: “Üzülerek belirtiyorum ki Durban Konferansları antisemitler ve İsrail karşıtları için bir şov sahnesine dönüştü. Kanada Durban III’e kesinlikle katılmayacağı gibi nefret söylemleri içeren görüşleri de hiçbir zaman onaylamayacaktır.”