Türkiye ile İsrail çözüm arayışında

Dünya
15 Aralık 2010 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta Türkiye ile İsrail arasında başlayan görüşmeler askıya alındı. İsrail, Mavi Marmara olayında ölenler için Türkiye’den özür dilemeyi reddederken, Türkiye, İsrailli askerlere karşı yargıya başvurmama sözü vermeyi ve askerlerin “meşru müdafaa” sınırları içinde hareket ettiklerini kabul etmeyi reddediyor.

Haaretz Gazetesi’ne konuşan bir İsrailli yetkili, “Görüşmelerin tekrar başlayacağını ümit ediyorum” dedi. Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da görüşmelerin devam edeceğini belirtti. Geçtiğimiz hafta taraflar arasında yapılan görüşmede, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın özellikle İsrail askerlerinin “meşru müdafaa” sınırları içinde hareket ettiklerini kabul etmediği belirtildi.

Cenevre’de buluşan tarafların temsilcileri, İsrail’in teklifini değerlendirdiler. İsrail olayda ölen her Türk vatandaşının ailesine 100 bin Dolar tazminat ödemeyi teklif ettiğini ancak karşılığında İsrail veya İsrailli askerlerin herhangi bir dava ile karşı karşıya kalmayacağı resmi bir anlaşma yapılabilmesi için görüş alışverişinde bulundular. İsrail yapılacak bir anlaşma ile ilerde “uluslararası bir soruşturma” tehdidini ortadan kaldırmak istiyor.

Görüşmelerin ardından Türkiye ile İsrail arasında çözülmesi gereken en önemli sorun İsrail’in özür dilemeyi reddetmesi gibi gözüküyor. İsrail, Türkiye’nin, “özür” kelimesi içeren bir açıklama yerine “üzgünüz” ifadesinin yer alacağı bir açıklamayı kabul etmesini istiyor. Başbakan Erdoğan ise bu teklife yanaşmıyor.

İsrail tarafından Türkiye’ye sunulan bir diğer öneri ise, İsrail’in özür dilemesini ancak “meşru müdafaa sınırları” içinde hareket edildiğinden dolayı ölenler ile ilgili bir sorumluluk kabul etmemesini içeriyor. Bu öneri için Başbakan Erdoğan’dan henüz bir red cevabı gelmedi.

DAVUTOĞLU TAZMİNATI YALANLADI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail’in Mavi Marmara olayında ölenlerin ailelerine tazminat ile ilgili haberleri yalanladı. Davutoğlu, “Görüşmelerle ilgili haberler spekülatiftir, görüşmeler sürüyor. Herhangi bir rakam telaffuzu gündeme gelmemiştir” dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ilerleyen günlerde New York’ta ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yapacağı görüşmede, Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkilerin düzeltilmesi ile ilgili konularda fikir alışverişinde bulunmaları bekleniyor.