DYD’de kültür ve sanat dolu bir ay sizleri bekliyor

Dostluk Yurdu 2. Kültür ve Sanat Festivali 8 Aralık Çarşamba günü gerçekleşen kokteylin ardından Hanukiya Süsleme Yarışması Ödül Töreni ve Piyanist Jerfi Aji’nin piyano resitali ile kapılarını sanatseverlere açtı

Sibel KONFİNO Toplum
15 Aralık 2010 Çarşamba

Geçtiğimiz sene bir ilke imza atarak cemaat üyelerinin ilgisini çekecek, hoşça vakit geçirmenin yanı sıra kültürel ve sanatsal birçok değişik etkinliğe katılabilecekleri bir festival düzenleyen Dostluk Yurdu Derneği, bu sene de 6 hafta süresince katılımcılara keyifli saatler yaşatmayı hedefliyor.

8 Aralık gecesi DYD’ye gelen davetliler zengin kokteyl eşliğinde, öncelikle derneğin her katında açılan resim, heykel, karikatür, hanukiya ve fotoğraf sergilerini gezdiler. Seyfi İşman ve Vivi Beskinazi’nin resimleri, Sara Aji ve Raşel Lika Besalel’in heykelleri, İrvin Mandel’in karikatürleri, Alberto Modiano, Rozita Kandiyoti ve Vera Anahmias’ın fotoğrafları ile 3. Hanukiya Süsleme Yarışması Sergisi katılımcılara görsel bir şölen yaşattı. Daha sonra tiyatro salonuna geçildi.

DYD Başkanı İzi Doenyas yaptığı açılış konuşmasının ardından sözü Hahambaşı Rav İsak Haleva’ya verdi. Rav Haleva, Hanuka Bayramı’nın mucizesine değindi ve geleneklere sadık kalınmasının, insanların hayatlarında ümitsizliğe yer vermemelerinin önemini hatırlattı.  Hazan Natan Siliki’nin önderliğinde tüm salonun bir ağızdan söylediği dua eşliğinde başta Hahambaşı Rav Haleva olmak üzere sergide eserleri olan sanatçılar hanukiyayı yaktılar.

Ardından Los Paşaros Sefaradis Grubu solisti Karen Gerşon Şarhon’un sunduğu ‘3. Hanukiya Süsleme Yarışması’ ödül töreni gerçekleşti. Minikler, İlköğretim ve Yetişkinler olmak üzere üç kategoride değerlendirilen eserlerin yaratıcıları sahneye davet edilerek ödüllendirildi.

Yetişkinlerde, UÖML’den iki öğrenci mansiyon ve Jüri Özel Ödülü’ne layık görülürken, üçüncülüğü Ester Yanarocak, ikinciliği Tuna Abulafya ve birinciliği İYD paylaştı. İlköğretim kategorisinde, UÖML’den ‘Deniz Mucizesi’ rumuzlu çalışma mansiyon alırken, Talmud Tora Caddebostan’dan Semi Aşkın, Jüri Özel Ödülü’ne sahip oldu. Deyvi Alkan üçüncü, rumuz ‘Sevivon’ ikinci ve rumuz ‘Moşe’nin Kurtuluşu’ birinci oldu. Miniklerde ise Ulus Musevi Okulları Anaokulu mansiyona, Miniks Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldüler. Ulus Musevi Okulları Anaokulu rumuz ‘Çiçek Bahçesi’ ile üçüncü, Miniks ikinci ve rumuz ‘Aile Ağacı’ birinci seçildi. DYD Dernek Özel Ödülü ise İzmir Liga Derneği’nin oldu.

Oldukça neşeli bir ortamda geçen ödül töreninin ardından ertesi gün okulları olan öğrenciler ellerinde ödülleri ile dernekten ayrılırken piyanist Jerfi Aji sahneye davet edildi. Aji sunduğu yarım saatlik resitalde, piyanonun tuşlarını adeta konuşturarak dinleyicilere bir müzik ziyafeti yaşattı. Ayakta alkışlanan Aji’nin ardından Karen Gerşon Şarhon, Türkiye’nin ilk, dünyanın ikinci kadın müzikal bestecisi piyanist Serpil Günseri ile sahne aldı. Sempatik ve sıcak sohbetiyle salonda samimi bir hava yaratan Şarhon repertuarından kimi zaman Ladino, kimi zaman Türkçe şarkılar seslendirdi. Her parçadan önce mini bir açıklama veya bir anı ile dinleyicileri bilgilendirdi. Şarhon, Dostluk Yurdu Derneği’nin hayatında çok önemli bir yeri olduğunu, bugünlere gelmesinde büyük rol oynadığını sık sık tekrarladı.

Etkinlik; sanatçılara birer anı sunulmasıyla sona erdi.