Neve Şalom’da Duo Reim ile Hanuka neşesi

Hanuka Bayramı vesilesiyle Aşkenaz Cemaati ile Neve Şalom Vakfı’nın birlikte düzenledikleri Hanuka kutlaması 7 Aralık Salı akşamı Neve Şalom Sinagogu’nda gerçekleşti. Kutlama, yurt dışından gelen Duo Reim müzik grubunun farklı dillerde seslendirdikleri şarkılarla renklendi.

Ester YANNİER Toplum
15 Aralık 2010 Çarşamba

Dört yıldır Neve Şalom Sinagogu’nda dünyaca ünlü ses sanatçılarının katılımıyla düzenlenen Hanuka konserleri, hem cemaat bireylerine neşeli bir bayram havası yaşatıyor, hem de dayanışmanın yarattığı güzelliğin somut bir örneğini gösteriyor.

DARYO KATALAN: “Hanuka’nın coşkusunu yaşıyoruz”

Gecenin açılış konuşmasını Neve Şalom Vakfı Başkanı Daryo Katalan yaptı. Katalan Neve Şalom Sinagogu’nda düzenlenen Hanuka konserlerinin üç yıl önce Aşkenaz Sinagogu Haham Akaali Rav Mendy Chitrik ile geçmiş dönem Neve Şalom Vakfı Başkanı Jojo Nasi’nin önderliğinde gerçekleştiğini belirtti. Katalan konuşmasını şöyle sürdürdü, “Neve Şalom Sinagogu eski başkanı Jojo Nasi Türkiye’deki en büyük 2 hanukiyanın da mimarıdır. Bunlardan biri Neve Şalom Sinagogu’nun dış cephesinde, diğeri ise Şişli Beth İsrael Sinagogu’nun dış cephesindedir. Neve Şalom’un dış cephesinde olanını çıkışta görebilirsiniz. Yahudiler tarih boyunca hüzün ve neşeyi bir arada yaşamış insanlardır. Klezmer müziği de bu gerçeği ezgilerine yansıtmıyor mu? Bugünlerde bütün dünya Yahudileri gibi, bizler de Hanuka Bayramı’nın coşkusunu yaşıyoruz. ” dedi ve Hanuka Bayramı’nın simgelediği farklı temalar üzerinde durdu.

RAV MENDY CHİTRİK: “Işığı arttırdığımızda, ilave bir adım attığımızda, kimliğimizle gurur duyduğumuzda dünya daha aydınlık bir hale gelir.”

Aşkenaz Sinagogu Haham Akaali Rav Mendy Chitrik ise “Bildiğiniz gibi iki çeşit ateş vardır. Bir tanesi ışık ve aydınlık sağlayan ateş diğeri ise yakan ve yok eden ateş. Son birkaç günde ateşin olumsuz sonuçlarına hepimiz şahit olduk. Bu yüzden ateşin yalnızca olumlu yanlarını ortaya çıkarmaya çalışalım. Hanuka’nın mesajlarından biri de mumların birbirlerinden ayrı durdukça etrafı aydınlatacağı ama birbirini yakmak isteyince her yeri yok edeceğidir.

Dört yıldır süregelen Aşkenaz ve Sefaradların eş sponsorluğunda gerçekleşen bu konserlerin gösterdiği gibi birbirimize saygı duymayı öğrenelim” dedikten sonra Hanuka’da mum yakma mitzvasının açıklamasını yaptı. Rav Chitrik konuşmasını şöyle sonlandırdı, “Hanuka’nın bize öğrettiği şudur: Işığı arttırdığımızda, ilave bir adım attığımızda, kimliğimizle gurur duyduğumuzda dünya daha aydınlık bir hale gelir.”

Daha sonra sinagogun ikisi azara katına, ikisi tevanın yanına biri de tevaya yerleştirilmiş Hanukiyalar Hahambaşı Rav Haleva’nın okuduğu dualarla yakıldı. Azarada ve tevanın yanında bulunanlar Bet-din üyeleri ile konuklar tarafından yakılırken, ana hanukiya Hahambaşı Rav İzak Haleva, Cemaat Başkanı Sami Herman, İsrail Başkonsolosu Moshe Kamhi, Aşkenaz Cemaati Başkanı Binyamin Poluman, geçmiş dönem Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, Jojo Nassi, Elyo Behmuaras ve Aşkenaz Cemaati Onursal Başkanı Mario Frayman tarafından yakıldı.

RAV İZAK ALALUF: Kültürümüzün korunması geleceğimizin garantisidir

Ardından Neve Şalom Vakfı Haham Akaali Rav İzak Alaluf, günümüzde değişen değerlerden söz etti ve Yahudi kültürünün korunması, sahiplenilmesi gerektiğini, ancak bu şekilde güvenli bir gelecek sağlanabileceğini belirtti.

HAHAMBAŞI RAV HALEVA: “Hanukiya’nın mumları ümidin ışığıdır”

Hahambaşı Rav Haleva yaptığı konuşmada yüzyıllardır hep aynı heyecanla Hanuka’nın kutlandığından söz etti. Yahudilikte neşenin büyük bir önem taşıdığını,  dünya üzerinde kullanılan diğer dillerde olmayan ve sadece İbranice’de neşeyi anlatan 12 kelime olduğunu vurguladı. Yahudi ırkının tüm yaşadıklarına rağmen neşeyi ve içlerinde yaşattıkları umudu hiç kaybetmediklerini, hanukiyanın  mumlarının da bu ümide ilham verdiğini dile getirdi. Hahambaşı Rav Haleva dünyada barış dilekleriyle konuşmasını tamamladı. 

Daha sonra Katalan, gecenin hayata geçirilmesine destek veren Aşkenaz Cemaati Başkanı Binyamin Poluman’a; Rav Mendy Chitrik’e, Aşkenaz Cemaati yöneticilerine ve emeği geçenlere Barınyurt ekibi ve Barınyıldızlara; ses, ışık düzeni ve video çekimleri için Rony Video’ya; fotoğrafları için Alberto Modiano’ya; Müzik Organizatörü İzzet Bana’ya ve Neve Şalom Yönetim Kurulu Üyeleri ile Neve Şalom personeline teşekkür etti.

Geçtiğimiz yıllarda Neve Şalom Sinagogu’nda gerçekleşen kutlamalarda dünyaca ünlü ses sanatçılarından sonra bu yıl da yine yurt dışından gelen Peretz Asherilan, Felder Avraham, Rosenbaum Benjamin, Gottesdiener İsrael ve Barak Shay’dan oluşan Duo Reim grubu Ladino ve Klezmer müziğinden eserlerle geceyi taçlandırdılar.

Neve Şalom’u dolduran konuklar Dou Reim’in seslendirdiği aşina şarkılara eşlik ederek coştular, gecenin sonunda hep birlikte dans edildi, bayram neşesi yaşandı. 

Rav Mendy Chitrik’in konuşmasında dile getirdi gibi, “Her gün yeni bir ışık, sonsuz ışığa doğru atılmış bir adımdır.”