Türkiye-İsrail krizinin çözümünde ilk adım: CENEVRE FORMÜLÜ

Türkiye’nin, İsrail’deki yangın felaketiyle mücadele için yardım göndermesi, iki ülke arasındaki gerginliği sona erdirecek görüşmeler için olanak yarattı. Türk ve İsrailli diplomatlar, Cenevre’de bir araya gelerek bir mutabakat üzerinde çalışmaya başladı.

Şalom
8 Aralık 2010 Çarşamba

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ile BM İsrail Temsilcisi Yosef Ciechaneover,  Cenevre’de bir araya gelerek iki ülkenin ilişkilerinin düzelmesi için gerekli ilk adımı attılar.

İSRAİL ÖZÜR DİLEYECEK Mİ?

İki ülke diplomatlarının üzerinde çalıştığı mutabakatın maddeleri arasında İsrail’in Mavi Marmara nedeniyle özür dilemesi ve kurbanlar için tazminat ödemesi yer alıyor. İsrail gazetelerinde yer alan bilgiye göre, İsrail resmi özür yerine Türk kamuoyuna ve hayatını kaybedenlerin yakınlarına üzüntülerini bildirecek. İstenilen tazminat da devlete değil, yine ölenlerin yakınlarına ödenecek.

BÜYÜKELÇİ TEL-AVİV’E DÖNECEK

İlişkilerdeki krize son verecek anlaşma taslağının büyükelçiler konusuna da çözeceği tahmin ediliyor. Anlaşmaya varılması durumunda Türk Büyükelçisi’nin Tel Aviv’e dönmesi ve Türkiye’nin Ankara’ya atanacak yeni İsrail Büyükelçisi’ni kabul etmesi bekleniyor.

Ancak kaynaklar, görüşmelerin ön aşamada olduğunu, hem Erdoğan’ın hem de Netanyahu’nun onayını alacak bir anlaşma için ek buluşmaların gerektiğini belirttiler.

Haberin devamı için tıklayınız:

https://www.salom.com.tr/news/detail/17740-Yangin-ve-hizla-degisen-iliskiler.aspx