Elveda eski dost

Ali Sami Yen Stadı’na tarihin yapraklarından kısa bir bakış atıyoruz...

Spor
8 Aralık 2010 Çarşamba

Ali Sami Yen Stadyumu İstanbul’un Mecidiyeköy semtinde, Galatasaray Spor Kulübü’nün yönetiminde bulunan stadyumdur. 1940’ta Taksim Stadı’nın yıkılması üzerine, sahasız kalan Beyoğlu semti kulüpleri için bugünkü stadın bulunduğu arazi Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü tarafından satın alınarak, Galatasaray Spor Kulübü’ne kiralanmıştı. Stadın yapımına ancak 1943’te başlanabildi. Ancak inşaatın Galatasaray Spor Kulübü’nün maddi imkânlarıyla yürütülemediği görüldüğünden iş Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü’ne devredildi. Stadın inşaatı duraksamalarla sürerek, ancak 1964 yılında tamamlanabildi.

Ali Sami Yen Stadı birçok özelliği ile uluslararası standartların gerisinde kalsa da dünyanın en ünlü stadyumlarından birisidir. Birçok ulusal medya kuruluşu ve spor yazarı tarafından Ali Sami Yen dünyanın en etkili stadyumlardan birisi olarak kabul edilmekte. Dünyanın her yerinde “Welcome to  Ali Sami Yen hell” olarak yani ‘Ali Sami Yen Cehennemine hoş geldiniz’ demektir.

Ali Sami Yen stadı çok uzun bir zamana yayılan maceralı inşa sürecinin sonunda 20 Aralık 1964 günü törenlerle açılmıştı. Açılış dolayısıyla Türkiye ile Bulgaristan arasında bir maç yapılması da kararlaştırılmıştı.

Stadın açılışı kamuoyunda büyük ilgi uyandırmış, bu ilgi dolayısı ile o günkü kapasitesi 35.000 olan (koltuksuz) stada fazla bilet satılmak suretiyle bu kapasitenin üzerinde seyirci alınmıştı. Maç öncesi yeni açık olarak adlandırılan tribünün orta bölümünde yer alan bir sosisli sandviç satıcısının kullandığı tezgâhın kalabalıktan dolayı devrilmesi ve yağ tepsisinin parlaması paniğe sebep olmuştu.

Bir anda parlayan alevlerden kaçmak isteyenlerin panik içinde sağa sola hamle yapmaları kargaşayı daha da artırmış ve birçok kişi ne olduğunu anlamadan kendisini üst tribünlerden aşağıya doğru atmaya başlamıştı.

Bütün bunlar olup biterken yangın söndürülmüş ve söz konusu panik de yatıştırılmıştı. Yapılan acil müdahale ile yaralanan 81 kişi çeşitli hastanelere kaldırılmış, yüzlerce kişi de ayakta tedavi edilerek evlerine gönderilmişti.

Tüm bu yaşananlardan sonra gergin bir ortamda törenler tamamlanmış ve ardından da Türkiye-Bulgaristan milli maçı oynanmış ve başladığı gibi 0-0 bitmişti

Adını Galatasaray’ın kurucusu Ali Sami Yen’den alan stadyum, 49 yıllığına Galatasaray Futbol Takımına kiralanmıştı. 1962 yılında arsa Galatasaray Futbol Kulübüne devredilmişti. Stat 1,400 lüks 290 KVA Philips marka projektör ile aydınlatılıyor. Aydınlatılmasına 1965 yılında başlanmış olan stadın aydınlatma sistemi 1993’te yenilenmişti. Stadın rekor katılımı ise 1987’de Galatasaray-Eskişehirspor arasında oynanan maçta gerçekleşmiştir. 39.000 kişi izlemişti. Stadın şu anki kapasitesi son yapılan genişletme çalışmalarından sonra 22,800 kişidir. Sahanın genişliği ise 68m x 105m’dir.

Galatasaray bu statta Avrupa’nın birçok ünlü kulübünü yendi. Bunlar arasında Real Madrid, AC Milan, FC Barcelona, Manchester United, Juventus, Liverpool, Bologna, SS Lazio, Leeds United, R. Mallorca, Paris Saint Germain, Glasgow Rangers, Olympiakos, Bordeaux, AS Monaco, Athletic Bilbao, Deportivo de La Coruña, PSV Eindhoven, Bologna gibi Avrupa’nın üst düzey kulüpleri bulunmaktadır. Aslantepe’de inşası devam eden Türk Telekom Arena açıldıktan sonra Ali Sami Yen Stadı yıkılacak ve yerine iş merkezi yapılacak.