Brezilya, Arjantin ve Uruguay ‘Filistin Devleti’ni tanıdı

Brezilya Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaparak ‘Filistin Devleti’ni tanıdığını duyurdu. Açıklamada bu girişimin, barış ve güvenlik içinde iki uluslu bir dönemin başlamasına katkı sağlaması temennileri yer aldı

Dünya
8 Aralık 2010 Çarşamba

Brezilya 1967 sınırlarını temel alan bir şekilde ‘Filistin Devleti’ni tanıdığını açıkladı. Brezilya Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen açıklamada kararın geçtiğimiz ay Brezilya Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile görüşen Filistin Özerk Yönetimi Lideri (FÖY) Mahmud Abbas’ın talebi üzerine gerçekleştiği belirtildi.

Brezilya Başkanı Silva 1 Aralık tarihinde FÖY lideri Mahmud Abbas’a bir mektup göndererek Filistin Devleti’ni tanıma kararlarını paylaştı ve bu girişimin bölgeye barış ve güvenlik getirmesi temennilerinde bulundu. Brezilya Dışişleri Bakanlığı tanıma kararının ülkelerinin Ortadoğu konusunda politikası ile de paralellik gösterdiğini belirtti.

Arjantin Devlet Başkanı Cristina Kirchner’in FÖY Başkanı Mahmud Abbas’a ülkesinin Filistin’i, 1967 sınırlarının içinde özgür ve bağımsız bir devlet olarak tanıdığını bir mektupla ilettiği açıklandı.

Brezilya ve Arjantin’in ardından bir başka Güney Amerika ülkesi olan Uruguay da gelecek yıl Ramallah’ta diplomatik bir temsilcilik açarak Filistin’i bağımsız bir devlet olarak tanımayı öngördüklerini açıkladılar. Uruguay Dışişleri Bakan Yardımcısı Roberto Conde ülkesinin 2011’de Arjantin’in yolunu izleyeceğini açıkladı.

İsrail yayınladığı açıklamada adı geçen Güney Amerika ülkelerinin verdiği karardan üzüntü ve hayal kırıklığı duyduklarını açıkladı. İsrail Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada; “bu şartlarda tanınan bir ‘Filistin Devleti’, 1995 yılında İsrail ve Filistin tarafından imzalanmış ve Batı Şeria ile Gazze’nin durumunun müzakere yoluyla çözülmesini öngören anlaşmanın ihlalidir” dendi.