Yeni doğanlar için teknoloji

Çocuğunuzun en hızlı büyüme gösterdiği ilk zamanlarda hem büyümesini yakından takip etmek  ve çevrenizle paylaşmak, hem de onunla yaşamaya alışıp ileride güzel birer anı olarak dönüp bakacağınız ‘an’ları kaydetmek için teknoloji çok büyük bir yardımcı

Aydın BOLKAR Yaşam
8 Aralık 2010 Çarşamba

Eylül’ün 15’inde kızım dünyaya geldi. Bir insanın yaşayabileceği en güzel duygulardan birini bizlere yaşatan Joel, dünyaya geldiği andan itibaren hem evimizin hem de hayatımızın baş köşesine yerleşti.

Tüm planlar kendisine göre yapılıyor, annenin yemek listeki küçük hanımın gaz durumuna göre kararlaştırılıyor ve daha ilk günden evimiz, öncesinde olmadığı bir hareketliliğe kavuşuyor.

Henüz şu ana kadar geçen bir ayı aşkın süre ve etrafımdan aldığım geri bildirimler gösterdi ki, çocuğunuzun en hızlı büyüme gösterdiği bu ilk zamanlarda hem büyümesini yakından takip etmek, hem çevrenizle paylaşmak hem de onunla yaşamaya alışıp ileride güzel birer anı olarak dönüp bakacağınız ‘an’ları kaydetmek için teknoloji çok büyük bir yardımcı.

Sizlere bu yazımda internet ve mobil dünyada çocuğunuzun gelişimini kaydedebileceğiniz, çocuk sağlığı ve gelişimi hakkında takip edebileceğiniz ve bebeğinizin gelişimini yakın çevrenizla paylaşabileceğiniz neşeli, eğlenceli, bilgilendirici bir kaç alternatif sunmaya çalışacağım.

Web siteleri

Eminim meraklı annelere yeni gelmeyecektir ancak babycenter.com ve Türkiye’deki en yakın ve kapsamlı örneği olan bebek.com siteleri her konuda yol gösteren içerikler ve kullanıcı görüşleri ile dolu. Bebek.com sitesinin bir uzantısı olan e-bebek.com alışveriş sitesi de perakende endüstrisinin en hareketli dallarından biri olan bebek ve çocuk segmentindeki en iyi internet dükkanlarından biri.

Bu bilgilendirici ve öğretici web sitelerine çok iyi bir örnek de Uzman TV. Çok farklı konularda binlerce videonun bulunduğu sitede, çocuk bakımı ve gelişimi konusunda da sektöründe oldukça isim yapmış kişilerin videolarına ulaşabilirsiniz.

Son 2-3 yılın moda trendi olan private shopping çılgınlığında da anne ve çocuklar unutulmamış. Sadece anne ve çocuk giyim ve aksesuarlarına yönelik faaliyet gösteren unnado.com adresine de bir göz atmanızı öneririm.

Online günlük

Annelerin ve babaların Facebook’u olur da, çocukların veya bebeklerin olmaz mı?

Özellikle aile büyüklerinizi sevindirmek için yeni doğan kızınızın veya oğlunuzun adına Facebook’da bir profil yaratabilirsiniz. Facebook, herhangi bir yaş sınırlaması olmadan, yalnızca belirli yaş gruplarına göre içeriklerini düzenleyerek sunuyor.

Bundan farklı olarak, kidmondo.com adresinde, yeni doğan çocuğunuz için online bir günlük tutabilir ve bunu istediğiniz tanıdıklarınızla paylaşabilirsiniz. Bebeğinizin ilk aşısı, doktor kontrolü gibi sağlık takibini, aylık boy ve kilosunun takibini, ilk diş çıkarma, emekleme, yürüme gibi dönemlerini takip edebileceğiniz gibi, istediğiniz sıklıkta kendiniz için notlar alabilir ve bir günlük şeklinde kullanabilirsiniz. Eminim ki çocuğunuz okuma yaşına geldiğinde eşsiz bir hediye olur kendisine.

Resim paylaşımı

Yazılarımı takip edenler, Google ürün ve hizmetleri konusunda fanatik olduğumu bilirler. Resim paylaşımı konusunda da kuralı değiştirmeyeceğim ve Picasa’yı önereceğim. Öncelikle Picasa yazılımını bilgisayarınıza indirin ve kurulumunu yapın. Fotoğrafa meraklıysanız, tercihen düşük ışık seviyesinde de güzel sonuçlar veren bir kamera edinmişsinizdir ve bu kamera ile bir çok fotograf çekiyorsunuzdur.

Çekmiş olduğunuz fotoğrafları ilgili resimleri saklayacağınız klasöre aktardıktan sonra Picasa programını açarak bu resimlerin Picasa’ya da eklendiğinden emin olun.

Sonrasında picasaweb.google.com adresinden, daha önceden yaratmadıysanız, bir gmail hesabı ile online resim depolamak için kendinize bir hesap yaratın.

Picasa programına geri dönerek, ilgili klasörü Web’de yaratmış olduğunua alana program içerisinden göndermeye başlayın.

Göndermiş olduğunuz resimleri aileniz ve yakın çevrenizle, kendilerinin gmail hesap bilgilerini girerek paylaşabilirsiniz. Her yeni resim yüklemenizde, paylaşımda bulunduğunuz kişilere otomatik bir mesaj gidecek ve yeni resimlerin yüklendiği bilgisi verilecektir. Bu sayede hem resimlerinizi bir hard disk arızasına kurban gitmesini önlemiş olursunuz hem de rahatça çevrenizle paylaşabilirsiniz.

Peki mobil?

Yeni doğum yapmış bir annenin bilgisayara erişimi kısıtlı olsa da günümüz teknolojisinde adeta vücudumuzun bir uzantısı haline gelen cep telefonları için durum aynı değil elbet.

Piyasada bulunan bir çok telefon üzerinden, yukarıda bahsettiğim resimlere picasaweb.google.com adresinden ulaşabilirsiniz ve yüklemiş olduğunuz resimleri cep telefonunuza uygun boyutta görüntüleyebilirsiniz.

Eğer iPhone veya iPad kullanıyorsanız ‘Web Albums’ uygulaması ile hem Picasa’ya yüklediğiniz resimlere ulaşabilirsiniz, hem de telefonunuzun kamerası ile çektiğiniz resimleri Picasa’ya telefonunuzdan yükleyebilirsiniz. İlgili ayarları yaparak, Web Albums programı vasıtasıyla resimleri telefonunuza indirebilir ve İnternet bağlantısı olmadan da yanınızda taşıyabilirsiniz.

Eğer gerçekten sabrınız varsa ve bebeğinizin hem günlük bakım ve gelişimizi takip etmek hem de her anını kayıt altına almak istiyorsanız iki tane daha iPhone uygulaması önereceğim.

Baby¦¦¦ uygulaması ile hem bebeğinizin günlük gelişimini, uyku zamanını, yemek zamanını vs. takip edebilirsiniz, hem de seslerini kaydederek veya bazı anlarını kamera ile kaydederek bir ansiklopedi oluşturabilirsiniz. Eğer ‘Bu kadar detay bana fazla, ben sadece günlük takibini yapmak istiyorum’ derseniz ‘BabyGeek’ uygulaması tam size göre. Birden fazla telefonla senkronizasyon yapabilme özelliği ile anne ve baba ayrı ayrı yaptığı kayıtları birleştirebilir ve bebeğin toplam bakım ve gelişim kayıtları eksiksiz olarak tutulabilir.

Bu yazıda anlatılmış olan uygulamaların veya web sitelerinin kullanımı ile alakalı sorularınız için [email protected] adresini kullanabilirsiniz.