İsrail’de tarihin en büyük doğa felaketi

İsrail'in kuzeyinde, sahil kenti Hayfa'nın hemen yakınındaki Karmel Dağlarında başlayan ve devam eden yangında en az 40 kişi hayatını kaybetti. Kontrol altına alınamayan yangında, ölü sayısının artmasından korkuluyor.

Dünya
3 Aralık 2010 Cuma

''Ülke tarihinin en ölümcül doğa felaketi'' olarak nitelendirilen yangında İsrail itfaiye ekiplerinin yetersiz kaldığı felaket için başka ülkeler de destek veriyor.

Yangın alanındaki Beit Oren Kibutzu, Hayfa Üniversitesi ve içinde 600 dolayında tutuklunun bulunduğu Damon cezaevi ve çevredeki çiftlik ve bir büyük otelde bulunanlar önceden tahliye edilmişti. Cezaevindeki mahkumlar ve yüzlerce çevre sakini de kurtarma çalışmalarına katılanlarca bölgeden tahliye edildi. Bölgeden tahliye edilenlerin sayısı 15.000 civarında.

Bölgede yer alan cezaevinin boşaltılması için gönderilen otobüs, içinde yaklaşık 50 gardiyan ve cezaevi personeli ile alevlere yakalandı. Otobüsün içinde 40’dan fazla kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Ynet sitesine konuşan bir itfaiye görevlisi de ''otobüsün kurtuluş şansının bulunmadığını, içindekilerin kaçmaya çalıştığını ancak diri diri yandıklarını" anlattı. İtfaiye görevlisi, otobüsün yoluna devam ettiği sırada, yangının yoldan uzak olduğunu ancak alevlerin umulduğundan çok hızla ilerleyip, otobüsü içine aldığını belirtti.

Yangının ilerlemesi göz önüne alınarak, bölgedeki diğer bir kaç kibutz ve yerleşimin daha boşaltılmaya başlandığı belirtildi. Yangın nedeniyle binlerce dönüm ormanlık alan yanarken elektrik hatlarının zarar görmesi nedeniyle civardaki Dürzi köylerinde elektriklerin kesildiği de ifade ediliyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bütün programını iptal edip yangın bölgesine gitti. Netanyahu, yangını bugüne kadar benzerini görmedikleri bir felaket olarak nitelendirdi. Netanyahu, Savunma Bakanı Ehud Barak'a, İsrail ordusu askerlerinin Karmel bölgesine gönderilmesi talimatını verirken Rusya, İtalya, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi'nden yangının söndürülmesi çalışmaları için yardım istedi. Devlet Başkanı Şimon Peres de ''Bir mucize için dua ediyoruz'' dedi.

Yardım Cuma sabahı geldi

İsrail’e ilk yardım Bulgaristan’dan geldi. Bulgaristan’dan yangın söndürme uçakları ve 100 itfaiye görevlisinin yanı sıra, Dışişleri Bakanı Yardımcısı da destek vermek amacıyla geldi.

İngiltere’de, Kıbrıs üssünde yer alan yangın helikopterlerini bölgeye gönderdi. Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi ve Azerbaycan da yangınla mücadele uçakları göndererek İsrail’e yardım ettiler. Cuma günü, Mısır, Ürdün, Hırvatistan, Rusya, İspanya ve Romanya’dan yardım ekiplerinin bölgeye ulaşması bekleniyor.