Diplomaside 11 Eylül

Diplomasinin 11 Eylül’ü olarak adlandırılan ve Wikileaks web sitesinin kamuoyuna açıkladığı ABD Dışişleri Bakanlığı’na ait diplomatik belgeler, Ortadoğu’da bugüne kadar konuşulan birçok konunun kanıtı oldu.

Şalom
1 Aralık 2010 Çarşamba

Araplardan ABD’ye: ‘İRAN’A SALDIRIN’

SIZDIRILAN belgeler arasında Tahran’ın nükleer bir güç olmasından endişe eden Arap ülkelerinin, İran’a saldırı düzenlenmesini istediği görülüyor. Suudi Kral Abdullah, Amerikalı diplomatları İran’la ilgili olarak “yılanın başını kesmek gerek” derken Bahreyn Kralı “Tehlikeyi engelleyemezsek, daha yüksek seviyelere ulaşabilir,” yorumunu yapıyor. İran ile önemli miktarda gaz anlaşması bulunan Katar, İran’ı yalancılıkla suçlarken, Mısır Devlet Başkanı Mübarek, İran’ın İslam dinine hıyanet ettiğini belirtiyor.

Binyamin Netanyahu Filistinlilerle toprak değiş tokuşuna hazır

Wikileaks’de yer alan bir diğer belgede, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun göreve geldikten iki hafta sonra, Obama yönetimine, Filistinlilerle toprak değiş tokuşunu desteklediği ve Filistinlilere ait bölgeleri yönetmek gibi bir düşüncesi olmadığını ilettiği yer aldı.

Hafta başında yayınlanan bir belgede ise İsrail’in Gazze operasyonu öncesinde Filistin Yönetimi ve Mısır’a işbirliği için yaklaştığı ancak Hamas’tan ele geçirilecek toprakları yönetmek konusunda olumlu cevap alamadığı ortaya çıktı.