Filistinli yetkili: “Ağlama Duvarı Yahudi değil”

Dünya
1 Aralık 2010 Çarşamba

Filistin Özerk yönetimi görevlisi yazar ve sair Al-Mutawakel Taha’nın iddialarına göre Ağlama Duvarı Yahudiler için tarihi ya da kültürel önem taşımıyor. Araştırmalarından sonra bu sonuca vardığını iddia eden Al-Mutawakel, Ağlama Duvarı’nın Al-Aksa Camii’ye ait olduğunu savunuyor.

1917 yılında yayımlanan Yahudi Ansiklopedisi’ni referans alan Taha, “Batı Duvarı Yahudi dini geleneğine Osmanlı İmparatorluğu’nun 1517 yılında Kudüs’ü fethinden sonra, 1520 yılı civarında Sefarad Yahudilerinin bölgeye göç etmesi ile girmiştir. Bu duvar Yahudi Tapınağı’na ait değildir” dedi. Yahudilik Batı Duvarı’nın, Tapınak’ın kendisine değil onu çevreleyen duvara ait olduğunu iddia eder.

İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu’nun sözcüsü Mark Regev, “Bu barış süreci içindeki bir ortaktan beklenen türden bir açıklama değil. Batı Duvarı’nın Yahudi bağlantısını inkar etmek gerçeği inkar etmek, Kudüs’ün Yahudi bağlantısını ve İsrail’in kendisini inkar etmektir. Bu durum uzlaşma için FÖY’ün taahhüdü konusunda ciddi sorulara neden olur.” dedi.

Amerika’daki Yahudi kuruluşlar araştırma sonuçlarına şiddetli tepki gösterdi ve bu iddiaların barış sürecini olumsuz etkileyeceğini savundu.