Y. Mimar Aron Angel vefat etti

Türkiye’nin ilk şehir planlamacısı (Urbanist) Yüksek Mimar Aron Angel 94 yaşında vefat etti. Angel, Neve Şalom Sinagogu’nda düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı

Toplum
1 Aralık 2010 Çarşamba

30 Kasım Salı günü Neve Şalom Sinagogu’nda yapılan cenaze töreninde 500. Yıl Vakfı Başkanı Naim Gülergüz ve Melih Aji, Aron Angel’in kişiliğini anlatan  konuşmalar yaptılar. Oğlu Albert Angel ise babasının en sevdiği şehrin İstanbul olduğunu vurguladı, kendisine saygın ve sevilen bir isim bıraktığını söyledi.  

Aron Angel, hiç eksik etmediği papyonu ve yüzündeki tebessümle daima insanların, toplumun ve cemaatinin uzmanlık alanı içindeki sorunlarına çözüm getirmeğe hazır bir kişiydi. Hareketli geçen çocukluğu ve gençliği, farklı rastlantılarla yöneltilmiş hayatı, renkli kişiliği ile bir başarı örneği idi.  Sağlığı el verdiğince sportif seanslar, ilkbahardan sonbahara sürdürdüğü uzun yaz mevsimi boyunca Büyükada’daki yaşam stili, her sabah yeni bir güne başlamanın heyecanıyla muntazaman yazıhanesine gelerek mesleki sorunları çözümlemek, verdiği konferanslarla önerilerini ve deneyimlerini yeni kuşaklarla paylaşmak yaşamının olmazsa olmazları idi.  

 Angel, Bağdat Caddesi’ni ayrık nizamda planlamış, geniş bahçeler, alçak binalar ile şehrin bu kesimin günümüzde ferah, yaşanası havadar hali almasını sağlamıştı.

Angel’in Valikonağı Caddesi için önerdiği benzer yaklaşımı uygulamada planlarına uyulmadığından cadde bugünkü karmaşık halini aldı. 

2007 yılında Yüksek Mimar Aron, meslek hayatında geçirdiği 60 yıl adına 500 Yıl Türk Musevileri Müzesi’nde “Yaşam Kesitlerinin” sunulduğu sergi eşliğinde onurlandırılmıştı.

Angel’in ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileriz.