Fas demokrasi savaşçısını yitirdi

Aralarında hükümet ileri gelenlerinin de bulunduğu onlarca kişi Faslı insan hakları savunucusu Abraham Serfaty’nin cenaze törenine katıldı

Nelly BAROKAS Kültür
24 Kasım 2010 Çarşamba

Cenaze merasimi Abraham Serfaty’nin doğduğu Casablanca kentinin Yahudi mezarlığında gerçekleşti. 84 yıllık yaşamı boyunca Serfaty, önce işgalci Fransızlara, daha sonra da Kral II. Hasan’ın monarşik düzenine karşı demokrasi mücadelesi verdi.

19 Kasım Cuma günü gerçekleşen Abraham Serfaty’nin cenazesinde bakanlar, Kral VI. Mohammed’in danışmanı Andre Azoulay, insan hakları kuruluşlarının temsilcileri ve Fas Yahudi Cemaati Başkanı Serge Berdugo hazır bulundular.

Komünist Parti üyesi olan Serfaty, işkenceye maruz kaldığı gerekçesiyle ilgilileri suçlayınca 1972’de Fas rejimi tarafından yargılandı. 1977’de devletin güvenliğini tehlikeye atma suçundan ömür boyu hapse mahkum oldu. Ancak yürütülen uluslararası bir kampanya sonucunda 1991’de serbest bırakıldı. Sınır dışı edilen Abraham Serfaty, Fas’a dönmesine izin verildiği 2000 yılına dek yaşadığı Fransa’nın siyasi çevreleri arasında tanınan bir sima oldu.