Basketbol turu

Spor
24 Kasım 2010 Çarşamba

Iverson

Futbolda yaptığı flaş Quaresma ve Guti transferlerinin ardından basketbolda da Allen Iverson’ı kadrosuna katan Beşiktaş hiç şüphesiz ki basketbol camiasında çok büyük bir sükse yaptı. Bundan 7-8 yıl öncesine kadar Kobe Braynt ile birlikte dünyanın en iyi iki basketbolcusundan biri olarak gösterilen Allen Iverson, Beşiktal Cola Turka’ya transfer oldu. Kısaca özetlemek gerekirse, Iverson’un şu anda Türkiye’ye gelmesinin 7-8 yıl sonra Ronaldo ya da Messi’nin Türkiye’ye transfer olmasının hiçbir farkı yok!

Türkiye ve ABD başta olmak üzere bütün dünyada çok büyük ilgi gören bu transferin Beşiktaş açısından çok büyük faydaları olsa bile çok büyük handikapları da yok değil. Beşiktaş CT ligde son oynadığı Fenerbahçe Ülker maçının biletler fiyatlarını, Iverson sayesinde, normalin birkaç kat fazlasına sattı. Iverson’un pazarlama değeri sayesinde salonda da seyircinin tam desteğini almasına rağmen maçtan mağlup ayrıldı. Yanlış anlaşılmasın Iverson’ın ölüsü bile bu ligin tozunu dumana katar fakat kendisi sekiz aydır basketbol oynamıyor ve sadece iki haftadır idman yapabiliyor. Bir yandan ‘pazarlamayı’ düşünecekseniz, ancak diğer taraftan da başarıyı düşünmek zorundasınız. Bu hafta oynanan Beşiktaş CT- FB Ülker karşılaşmasında Beşiktaş yönetimi başarı yerine gişe hasılatı ve NBA TV’ye satılan maç yayın hakkını tercih etti. Maça çok iyi ve tempolu başlayan Beşiktaş CT takımının aksayan bir parçası oldu Iverson. İsabetsiz şutları ve kendini ispatlamak için zaman zaman yaptığı bencil atışlarıyla başa baş giden maçın Fenerbahçe’ye verilmesinde büyük rol oynadı. Tabii ki burada suçlu o değil, sekiz aydır basketbol oynamayan bir oyuncuyu sahaya süren zihniyetin. Ama kimsenin şüphesi olmasın ki Iverson form tuttuktan sonra bu ligi altüst edecektir.

FENERBAHÇE  ÜLKER  fırtınası

Kadrosunda yaptığı uzun oyuncu değişiklikleriyle yeni sezona başlayan Fenerbahçe Ülker Euroleauge’deki Barcelona ve Siena gibi önemli takımları yenerek 5’te 4 ile oldukça iddialı bir şekilde yoluna devam ediyor. Oldukça etkili yaptığı savunmayla Avrupa’da adından oldukça söz ettiren Fenerbahçe Ülker, geçen sene 40 sayı farkla yenildiği Barcelona’yı deplasmanda yenerek Final Four’un önemli adaylarından olduğunu gösterdi. Takımın bütün oyuncularının skora olumlu katkılar yaptığı Fenerbahçe Ülker’de Koç Spahija, geçen seneye göre çok daha iyi basketbol oynatarak farkını gösterdi.

Türkiye Basketbol Ligi’nde de namağlup ünvanına sahip olan tek takım olacan FB Ülker bu hafta deplasmanda aldığı BJK CT galibiyetiyle kolay kolay ligde mağlup olmayacağının sinyalini verdi.

Euroleauge’deki bir diğer temsilcimiz Efes Pilsen ise Avrupa’da düşe kalka yoluna devam ediyor. İstenilen düzeyde olmayana Efes Pilsen iki hafta öncesi farklı Panatinakos mağlubiyetiyle otoritelerin yoğun eleştirilerini almıştı. Her ne kadar o maçta sakat olan Kerem Tunçeri’nin olmamasına rağmen takımın oynadığı basketbol hiç iç açıcı değildi. Efes Pilsen’in bir diğer sıkıntısı ise uzun rotasyonundaki sakatlıklar ve yetersizlik. Eğer Efes Avrupa’da Final Four ve ligde şampiyonluk hedefliyorsa çok acil bir şekilde uzun rotasyonunu güçlendirmeli.

NBA’de Türk geceleri

Bu sene Ömer Aşık ve Semih Erden’in de NBA transfer olmasıyla beraber Hido, Memo ve Ersan ile beraber NBA’de ki Türk oyuncu sayısı beşe çıktı ve neredeyse her gece bir Türk oyuncunun maçını izleme şansı yakalıyoruz. Bu sene büyük umutlarla Phoenix’e transfer olan Hidayet, yeni takımında ilk defa oynamaya başladığı 4 numara pozisyonunun getirdiği yabancılıkla da birlikte şu an için istenilen düzeyde değil. Öte yandan Milwaukee Bucks’ta oynayan Ersan’ın de iyi bir performansa sahip olmadığını söylersek yanılmış olmayız. NBA’de çaylak sezonlarını geçiren Chicago Bulls’da oynayan Ömer Aşık ve şampiyonluğun güçlü adaylarında Boston’da oynayan Semih Erden ilk sezonları olmalarına rağmen ortalama on dakika gibi NBA’de çaylaklar için hiç azımsanmayacak süreler alıp ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. Bir diğer yıldızımın Memo ise sakatlığında kurtulup birkaç ay içinde parkelere dönmeyi hedefliyor.

Yakup KOHEN