Kudüs ‘milli önceliği olan şehirler’ listesine girdi

İsrail Bakanlar Kurulu, Kudüs’ü ‘milli öncelik’ listesine taşımaya  çalışan yasayı onayladı

Dünya
24 Kasım 2010 Çarşamba

İsrail’de 24 Ekim 2010 günü yapılan bakanlar kurulu toplantısında Milletvekili Uri Ariel’in meclise sunduğu ve Kudüs’ün ‘milli öncelik’ listesine girmesini öngören yasa onaylandı. Bu listede yer alan şehirlerde eğitim, sağlık, iş imkânı ve yerleşim yeri inşası için ülkenin bütçesinden özel bir ödenek ayrılıyor.

Bakanlar kurulundan Kudüs halkının yaşam kalitesini arttırmak amacıyla çıkan karara bazı kesimler tepki gösterdi. Kararı eleştirenler İsrail meclisini şehri Yahudileştirmeye çalışmakla suçladı. Yerleşim yeri, okul ve hastane inşaatları Batı Kudüs’ü de kapsayacak. Kararın İsrail’in ABD ve Avrupa ile arasını açacağı söyleniyor.

Yasa, İletişim Bakanı Moshe Kahlon, Çevre Bakanı Gilad Erdan, Diaspora ve Bilgi Bakanı Yuli Edelstein, Turizm Bakanı Stas Misezhnikov ve Din İşleri Bakanı Yakov Margi gibi önemli bakanlardan destek gördü. Yasayı savunanlar şunları söyledi: “Kudüs, İsrail’in başkenti olarak geliştirilmeli ve yaşatılmalıdır. Kudüs’e özel bir ödenek ayrılacaktır. Bizim amacımız anayasanın öngördüklerini uygulamaktır.”

Bakan Kahlon ise, “Meclis bu yasayı kabul ederek Kudüs’ün bölünmeyeceğinin sinyalini vermiştir. Filistin ya da her hangi başka bir ülke başkentimizde egemenliğimizi kaybetmemize yol açacak bir anlaşmayı imzalayacağımızı düşünüyorsa yanılıyordur,” dedi.