Brezilya’da Holokost eğitimi zorunlu oldu

Dünya
24 Kasım 2010 Çarşamba

Brezilya’nın güneyindeki Porto Alegre şehrinde yeni bir yasa yürürlüğe girdi. Yasa Holokost eğitiminin şehirdeki devlet okullarında zorunlu ders olarak müfredata girmesini ön görüyor. Meclis tarafından onaylanan yasa 96 devlet okulu ve 60.000 Brezilyalı öğrenciyi etkileyecek.

Porto Alegre şehrinde son zamanlarda artan Neo-Nazi eylemleri, Brezilya’da ilk olan bu yasanın çıkarılmasına neden oldu. Yasa taslağını hazırlayan Alderman Valter Nagelstein, “Holokst eğitiminin müfredata girmesi ve öğrenilmesi, böyle bir olayın tekrarını engeller. Ayrıca Neo-Nazi akımını da önlemeye yardımcı olacaktır,” dedi.  Porto Alegre’nin 15.000 nüfuslu Yahudi cemaati geçmişte Neo-Nazilerin saldırılarıyla karşı karşıya geldi.  Şehrin ileri gelen Katolik din adamlarından Dadeus Grings, “Holokost’ta Yahudilerden çok Katolikler olmuştur fakat Yahudiler medyayı kontrol ettiği için bu gerçek bilinmemektir” diyerek Neo-Nazilerin eylemlerine gizli destek vermişti.

Yasayla ilgili olarak Nagelstein şunları söyledi: “Holokost tarihin en kanlı soykırımlarından biridir. Bugün genç öğrenci ve öğretmenler bu gerçeğin farkında değiller. Holokost’u öğretmek ve öğrenmek, böyle bir soykırımın tekrarlanmasını önleyebilir.”