Netanyahu: Yerleşim inşaatları karşılıksız durdurulmayacak

İsrail Başbakanı Netanyahu, milletvekilleriyle yaptığı toplantıda yerleşim yerleri inşaatlarının ABD’den yazılı bir teklif gelmediği sürece onaylanmayacağını açıkladı.

Dünya
24 Kasım 2010 Çarşamba

İsrail Başbakanı Netanyahu, sekiz Likud milletvekili ile yaptığı toplantıda yerleşim yeri inşaatlarından bahsetti.

Netanyahu, İsrail-Filistin barış görüşmelerinde çözülmesi gereken konularla ilgili ABD’den yazılı bir belge almadığını ve bu sefer herhangi bir sonuca varılmayacaksa inşaatlarının durdurulmayacağını söyledi.

Netanyahu ayrıca Washington’dan sınırlar ve diğer sorunlar ile ilgili bir teklif gelmeden yerleşim yerleri inşaatlarının durdurulması konusunu oylamaya sunmayacağının garantisini verdi.

Netanyahu, “Ben başbakan olarak ülkemin çıkarlarını ve en önemlisi ülkenin güvenlik çıkarlarını gözetmeliyim. ABD’den bana yazılı bir teklif geldiğinde yerleşim yerleri inşaatlarının durdurulması konusunu oylamaya sunacağım ve milletvekilleri de ülkelerinin güvenliği için kararı destekleyeceklerdir” dedi.

Başbakan Netanyahu Amerika’dan alınan yazılı bir teklifin ya da 90 gün sürecek yerleşim yeri inşaatlarının durdurulma kararının amacının, İsrail-Filistin sınırları ile ilgili çözüme varmak olmadığının altını çizdi.

Abbas: Doğu Kudüs inşaatları durmadan görüşmelere girmeyiz

Mübarek ile yaptığı görüşmeler sonrasında Mısır’da gazetecilere konuşan Abbas, ABD tarafından bir girişim olmadığını belirtti.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, ‘Doğu Kudüs haricindeki bölgelerde inşaatlar durduğu takdirde görüşmelere döner misiniz?’ sorusuna, “Doğu Kudüs dahil tüm Filistin topraklarında inşaatlar durmadığı taktirde görüşme masasına oturmuyoruz” şeklinde yanıt verdi.

ABD yetkilileri Doğu Küdüs dahil inşaatlara ara verilmesini talep edeceklerini söylerken, Netanyahu’nun kabinesi, Doğu Kudüs’ü kapsayan şartları reddetmeyi planlıyor.

İsrail inşaatları durdurma karşılığında yazılı garanti istemiş, bunun üzerine İsrail-ABD arasında görüşme trafiği yoğunlaşmıştı. Bu görüşmeler, yapılaşmanın durdurulması karşılığında İsrail’e savaş uçakları temin edilmesini de kapsıyor.

İnşaatları durdurmaya protesto

Binlerce İsrailli yerleşimci, yerleşim inşaatlarının dondurulması ihtimaline karşı büyük bir eyleme hazırlanıyor. İsrail Başbakanı Netanyahu henüz durdurma kararını resmi olarak almamış olsa bile yerleşimciler eylemi gerçekleştireceklerini belirtiyor.

Geçtiğimiz Pazar günü eylemciler Kudüs girişini 15 dakika kapatan bir oturma eylemi gerçekleştirdi.  Güvenlik güçleri eylemcileri yoldan uzaklaştırarak yolu ulaşıma açsa da eylemciler yol kenarında eylemlerine devam ettiler.

İsrail Bayındırlık Bakanı Uzi Landau da kabine toplantısından ayrılarak eylemcilere katildi. Eylemcilerin büyük bölümü başbakanlık binasının dışında eylemlerini sürdürüyor ve sayılarının ilerleyen günlerde artması bekleniyor. Netanyahu inşaatları durdurma kararını resmi olarak açıklarsa eylemcilerin uyguladığı protesto yöntemlerinin de daha sertleşeceği belirtiliyor.