15 Kasım kurbanları kırmızı karanfillerle anıldı

15 Kasım 2003 saldırılarında hayatını kaybedenler, kanlı olayların yedinci yılında patlamaların birinin gerçekleştiği Şişli Nakiye Ergül Sokak’ta anıldı

Toplum
24 Kasım 2010 Çarşamba

15 Kasım 2003 tarihinde Neve Şalom ve Şişli Beth İsrael Sinagogları’na düzenlenen bombalı terör saldırılarında hayatlarını  kaybeden 25 kişi, saldırının yedinci yılında Şişli’de sinagogun bulunduğu Nakiye Ergül Sokak’ta bir kez daha anıldılar.

Şişli Belediyesi’nin düzenlediği anma töreni sabah 10’da başladı. Törende ilk söz alan Hahambaşı Vekili Rav Yeuda Adoni oldu. Rav Adoni, olay sabahı hayatını kaybedenlerden kimilerinin cumartesi duasını yapmak için sinagoga gelenler, kimilerinin günlük kazançları için dükkânlarına gelenler, kimilerinin de sadece sokaktan geçenler olduğunu hatırlatarak, terörün hedef tanımadığını bir kez daha hatırlattı.

Rav Adoni’nin ardından söz alan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ise bu günün ülkemiz ve insanlık için karanlık bir günün yıldönümü olduğunu belirterek konuşmasına başladı. Toplumumuzun birlik ve beraberlik içinde yaşadığını vurgulayan Demircan, “Sağlam bağlarımız kopmayacaktır. Terörün amaçlarına boyun eğmiyoruz, kardeşliğimizi koruyor ve terör vahşetine yenilmiyoruz,” dedi. Demircan, terörün hiçbir zaman kabul görmeyeceğinin altını çizdi.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül sözlerine terörü lanetleyerek başladı. Sarıgül, “15 Kasım 2003,  bir cumartesi sabahı, sadece ve sadece inançlarını yerine getirmek, Allah’a dua etmek, toplum içinde daha yararlı bir birey olmak için bu sokaktaki sinagoga gelen masum insanlara haince bir pusu kurulmuştur. Bu olayın acısı hala yüreğimizdedir. Böyle bir eylem hangi dava için yapılırsa yapılsın haklı gösterilemez. Terörü haklı gösterecek hiçbir sebep olamaz,” dedi. Ulusumuzun yüzyıllardır din, dil ve kültür farkı, mezhep farkı gözetmeden bir arada yaşadığını vurgulayan Sarıgül, bu birlikteliğin bundan sonra da böyle devam edeceğini vurguladı.

Anma töreni, Şişli Müftü Vekili Muharrem Silkin ile Rav Adoni’nin duaları ve kurbanlar anısına kırmızı karanfillerin bırakılması ile son buldu.