10 kuruşluk borcun karşılığı büyük bir okul oldu Furtuni ve İsak Pinhas okulunun görkemli açılışı

Yaşamlarını İsrail’de sürdüren hayırsever Furtuni ve İsak Pinhas çiftinin doğdukları yer olan Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde yaptırdıkları ve kendi adlarını taşıyan okulun açılışını Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu gerçekleştirdi

Ester YANNİER Toplum
24 Kasım 2010 Çarşamba

Türkiye’de ve İsrail’de yaptıkları yardımlarla adlarını duyuran Furtuni ve İsak Pinhas çiftinin, doğdukları yer olan Çorlu’da 2008 yılında temeli atılan ve kendi adlarını taşıyan okulun açılış töreni Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun katılımıyla 11 Kasım Perşembe günü gerçekleşti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören,  heyecanla Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’yu bekleyen öğrencilerin folklor gösterileriyle sürdü.

Pinhas: ‘Memlekette iyi insanlar yetişsin’

Ardından konuşma yapmak üzere kürsüye çıkan hayırsever Pinhas, çocukluk döneminde Çorlu’da çok sayıda okul olmadığını, o dönemde yaşadığı ekonomik sıkıntı nedeniyle eğitimi yarım bırakmak zorunda kaldığını açık yüreklilikle dile getirdi. Pinhas ayrıca, arkadaşından aldığı 10 kuruş borcun karşılığında,  Çorlu’ da bir okul yaptırma fikrinin kısa süren öğrenciliği sırasında  öğretmeni olan Kevser öğretmenin bir mektubu ile pekiştiğini açıkladı ve “Bana okumak nasip olmadı. Memlekette iyi insanlar yetişsin diye burada bir okul yaptırmam gerektiğine inandım.  Bu okuldan Türkiyemize faydalı olacak gençler yetişeceğine inanıyorum.  Hayatımda her zaman yanımda olan eşim Furtuni Hanıma teşekkür ederim.  Her kadın böyle bir fedakârlık yapmaz. Bana hep destek verdi” dedi.

Çubukçu: ‘Gelecek için yapılan en değerli yatırım eğitime yapılandır’

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ise şöyle konuştu: “Kendisine yapılan iyiliği bir gönül borcu olarak taşıyan İsak Bey, çocukluk yıllarından kalma üç kuruş borcun karşılığını 32 derslik ilköğretim okulunu Çorlu ilçemize kazandırarak yerine getirmiş oluyor. Hayatta bazı borçlar vardır ki karşılığı yoktur; vatan borcu, insanlık borcu, gönül borcu gibi. Bir gönül borcunu aradan yıllar geçtikten sonra ödemenin mutluluğunu yaşayan değerli hayırseverlerimize içtenlikle teşekkür ediyorum.  Ben de bu duygularla, bu ana tanıklık etmekten, bu heyecanlı anı sizlerle birlikte paylaşmaktan, bu anlamlı törene katılmayı bir borç bildim. Sizlerin huzurunuzda değerli hayırseverimize ve eşine eğitime yaptığı katkı için bir kez daha şükran ve minnetlerimi sunuyorum. Gelecek için yapılan en değerli yatırım, eğitime yapılan yatırımdır”. Çubukçu, konuşmasını eğitimin önemine değinerek sürdürdü.

Kemelek: ‘Hayırseverimiz doğup büyüdüğü yeri unutmadı’

32 derslik, 650 öğrenci ve 23 personel ile eğitime başlayan Furtuni-İsak Pinhas İlköğretim Okulu’nun resmi açılış töreninde konuşan Tekirdağ Valisi Kemelek  ise,  “ Şu anda açılışını yapmakta olduğumuz okulumuz Milli Eğitim Bakanlığı’nın Tip Projelerine uygun olarak inşa edilmiş bir ilköğretim okuludur. Hayırsever tarafından 2008 yılında Aralık ayında dönemin valisiyle imzaladıkları protokol çerçevesinde yapılan okul, geçtiğimiz eylül ayında eğitime açıldı. Okulda eğitim öncesi sınıfların yanı sıra zihinsel engelli çocuklar için de bir bölüm bulunuyor.

Toplam 6200 metrekare arsa üzerinde, kurulu okulun kapalı alanı ise 6920 metrekaredir.  İsak Pinhas’a müteşekkiriz. Hayırsever ailemiz Çorlu’nun eski ailelerinden. Doğup büyüdükleri yerleri unutmadıkları için bir vefa ve kadirşinaslık örneği sergilemişlerdir” dedikten sonra il ve ilçelerinin eğitim kurumları hakkında bilgi aktarımında bulundu.

Konuşmalar sonrasında Bakan Çubukçu, Furtuni Pinhas ve İsak Pinhas’a Milli Eğitim Bakanlığı’nın teşekkür plaketlerini sundu.  Öğrenciler ise çifte birer buket çiçek vererek teşekkür ettiler.

Okulun  açılış kurdelesini  Bakan Çubukçu, Vali Kemelek , Pinhas çifti, Hahambaşı Rav Haleva kesti.  Okulun bünyesinde bulunan zihinsel engellilerin sınıfını da ziyaret eden Çubukçu çocuklara özel ilgi gösterdi. Yuva sınıflarını da gezen Bakan Çubukçu daha sonra okul müdürünün odasında  ağırlandı...

Törende  Furtuni İsak Pinhas çifti,  Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek başta olmak üzere şehrin mülki amirleri, Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat Başkanı Sami Herman, İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Moshe Kamhi, İspanya’nın İstanbul Başkonsolosu Aurelio Perez Giralda,  Onursal Başkan Bensiyon Pİnto, geçmiş dönem cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, Türk Musevi Cemaati ileri gelenleri ve Pinhas çiftinin akrabaları, Çorlulular hazır bulundular.

Modern görünümlü binalarıyla gelişmekte olan Çorlu’ya bir değer katacak olan Furtuni İzak Pinhas Okulu’ndan  İsak  Pinhas’ın dile getirdiği gibi başarılı ve kendisi gibi hayırsever kişilerin yetişmesini dileriz.

İSAK PİNHAS

Uzun bir süredir bu anı bekliyorduk, bu günü gördüğümüze çok sevindik. 1973’de öğretmenim olan Kevser öğretmen sayesinde  iki yeğenim bana ulaşarak burada böyle bir ihtiyaç olduğunu belirtmişti. O zaman burada bir okul yaptırma kararı aldım. 1999’da  Tel-Aviv’deki Türkiye Büyükelçiliği’ne giderek müsteşar Serpil Hanım’a düşüncemizi açıkladık. Kendisi bize büyük destek verdi. Sayesinde bazı engelleri aştık.  

FURTUNİ PİNHAS

Mutlu bir gün yaşıyoruz. Ancak bitmedi… Geleceğe yönelik hayata geçirmeyi planladığımız daha birçok projemiz var. Önceliğimiz her zaman çocukların eğitimi yönünde… 

İSRAİL’İN İSTANBUL BAŞKONSOLOSU  MOSHE KAMHİ

Bu mutlu ve görkemli tören Türk ve İsrail halklarının birbirleriyle olan bağını gösteriyor. Özellikle Türkiye kökenlilerin Türkiye’yi unutmadıklarını, Türkiye için hayırlı işler yapmak için her zaman hazır olduklarını gösteriyor. Bu anlamda her iki halk arasındaki dostluk bağlarının daha da güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bilindiği gibi hükümetler arasında zaman zaman görüş ayrılıkları olabilir. Her zaman dile getirdiğim ise kazanılmış dostlukların kolay kolay kaybedilmediğidir. Bu tören bunun en güzel kanıtıdır. İnşallah her zaman böyle mutlu törenlerde bir araya geliriz.