İsrail krizinin Alanya'ya faturası 15 milyon dolar

Dünya
11 Kasım 2010 Perşembe

Türkiye ile İsrail arasındaki kriz nedeniyle Antalya'nın Alanya İlçesi'ne gelen gemi ve İsrailli turist sayısında geçen yıla oranla büyük düşüş görülürken, ilçe ekonomisi bu krizden 15 milyon dolar kaybetti.

Milliyet Gazetesi’nin haberine göre, özellikle Mavi Marmara olayından sonra kopma noktasına gelen Türkiye –İsrail ilişkileri en çok iki ülke arasındaki turizmi etkiledi.

İki ülke arasında yaşanan gerilim güneyin sahil şeridine gelen İsrailli turist sayısını doğrudan etkilerken, olumsuz etkilenenlerin başında Alanya geldi. Genellikle büyük yolcu gemilerinin durağı olan Alanya’ya bu yıl hiç İsrailli yolcu taşıyan gemi yanaşmadı.

Alanya Liman İşletmeleri Denizcilik A.Ş. (ALİDAŞ) Başkanı Kerim Taç, İsrail ile hiçbir sorunları olmadığını belirterek, Alanya Limanı'nın İsrailli yolcuları taşıyan gemilerle aralarında bir problem yaşamadığını vurguladı. Ancak iki ülke arasındaki gerilimin Alanya'yı da etkilediğini kaydeden Taç, bu yıl İsrailli yolcuları taşıyan gemilerin sadece Alanya'ya değil, Türkiye’nin hiçbir limanına gelmediğini söyledi. Eskiden Alanya'da “İsrailliler gelmesin, para harcamıyorlar” diye bir görüş olduğunu hatırlatan Taç, şöyle konuştu:

“Artık Alanya Limanı'na yılda 80 bin yolcu geliyor ve bunun çoğunluğunu İsrailliler oluşturuyor. Her biri 100 dolarlık alışveriş yapsa, bu da 8 milyon dolar eder. Bu parayı kaybettik. Toplamda 15 milyon dolar civarında Alanya ekonomisinin zararı var. Bunun düzelmesi için girişimlerimiz devam ediyor.”