ABD’NİN İSRAİL BÜYÜKELÇİSİ: Seçim sonuçları Ortadoğu barışına engel olmayacak

ABD’nin İsrail Büyükelçisi James Cunningham, geçtiğimiz hafta gerçekleşen temsilciler meclisi seçimlerinin sonuçlarının ABD-İsrail ilişkilerini etkilemeyeceğini belirtti. Büyükelçi, “ABD’nin bölgedeki liderliği sosyal ve ahlaki sorumluluğumuzdur. Bu değişmeyecektir,” dedi.

Dünya
10 Kasım 2010 Çarşamba

İsrail’de Bar-İlan Üniversitesi’nde konuşan Cunningham, Amerikan başkanlarının daha önce de başkanlıkları sırasında temsilciler meclisi seçimlerini kaybettiğini ve kongre ile daha yakından çalışmaya başladıklarını hatırlattı.

Cunningham, Obama ve Hillary Clinton’ın İsrail-Filistin arasındaki barış müzakerelerinin devamını ve Ortadoğu’da barışın önceliğini hatırlattığı konuşmalarına değindi. Ayrıca, barışın ABD’nin çıkarları doğrultusunda olduğunun altını çizdi.

Büyükelçi, “Seçildiği günden beri her iki tarafla da karşılıklı saygı ilkeleri doğrultusunda giden Obama’nın da söz verdiği gibi, Amerika ve İsrail’in ortak değerleri doğrultusunda İsrail’in demokratik Yahudi devleti olarak varlığını sürdürmesi için çalışılacaktır. Ayrıca İran ve bölgedeki nükleer program da ABD’nin çıkarlarını tehdit etmektedir,” dedi.

Konferansta Cunningham’dan sonra İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, sözü aldı. Ayalon da dinleyicilere benzer mesajlar verdi. ABD’nin bölgede barış sağlanması için gösterdiği kararlılık ve ahlaki sorumluluk ile barışa elbet ulaşılacağını, işbirliğinin devamlı olduğunu söyledi.