Almanya dışişleri bakanlığı ‘suçlu’ çıktı

Almanya Hükümeti tarafından yaptırılan ve sonuçları geçtiğimiz hafta açıklanan bir araştırma, ülkenin dışişleri bakanlığı görevlileri ile diplomatların, Yahudilerin Naziler tarafından kamplara sürülmesinde ve soykırımında aktif rol oynadıklarını ortaya çıkardı

Nelly BAROKAS Kültür
3 Kasım 2010 Çarşamba

900 sayfalık araştırma sonucuna gore, İkinci Dünya Savaşı döneminde Almanya’nın Nazi suçlarına karışmadığına inanılan diplomatlarının sanıldığı gibi ‘temiz’ olmadığı anlaşıldı. “Das Amt und die Vergangenheit” (“The Ministry and the Past”- Bakanlık ve Geçmişi) adlı kitap, geçtiğimiz perşembe günü şimdiki Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle’e sunuldu. Almanya eski Dışişleri Bakanı Joschka Fischer tarafından 2005 yılında oluşturulan dört kişilik tarihçi komisyonu, Holokost döneminde bakanlığın rolünü araştırmak üzere görevlendirildi. Raporu kaleme alan yazarlardan biri, Nazi Almanyası Dışişleri Bakanlığı’nı “kriminal bir oluşum” olarak nitelendirdi.

Tarihçilerden Eckart Conze; “Dışişleri Bakanlığı nasyonal sosyalizme fazla bulaşmadığı gibi, direnişçiler için de güvenilir bir yapı olmadı. Ancak Nazi rejimi doğrultusunda işlev yaptı, bu rejimin şiddet politikasına destek verdi” demekte. Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Alman diplomatların Nazilere katılarak Avrupa Yahudiliğinin sistematik olarak yok edilmesinde oynadıkları rolden dolayı utanç duyduğunu ifade ederek o dönem diplomatlarının tutumunu ‘bürokratik katılık’ olarak nitelendirdi.

Westerwelle ayrıca raporda belirtildiği üzere, bakanlığın Nihai Çözüm kararının planlanıp gerçeğe dönüşmesinde katkıda bulunduğunu vurguladı.

Tarihçiler tarafından hazırlanan rapor, savaştan sonar Batı Almanya diplomatlarının tarihi aklamak üzere nasıl çalıştıklarını, Nazizme karşı olan ve direnen bir mitos yaratma çabasına giriştiklerini gözler önüne seriyor. Westerwelle bu yeni bulguların, Almanya’nın gelecekteki diplomat adaylarının eğitim programına alınacağını ifade etti.

Dört tarihçiden ABD’li Peter Hayes, bu araştırmanın Üçüncü Reich’ın son mitoslarından birinin yıkılmasına yol açacağını umduğunu söyledi. Raporun iddiasını güçlendiren kanıtlar arasında 1944 yılının sonlarında (Almanya’nın savaşı kaybedeceği kesinleştiğinde) diplomatların bir toplantısının tutanakları bulunuyor. Toplantıda diplomatlar açıkça Yahudilerin kitlesel imhasından, katliamın hızlandırılması yönündeki çabalarından bahsetmekteler.

Diğer bir kanıt da, bakanlığın Yahudi İşleri Bölümü sorumlusu Alman Diplomat Franz Rademacher’in Nazi işgali altındaki Sırbistan dönüşünde yolculuk masraflarının iadesi istemine ait belge. Belgede Franz Rademacher bu seyahatin amacını, “Belgrad Yahudilerinin tasfiyesi” olarak tanımlamış.

Almanya Yeşiller Partisi Başkanı Claudia Roth, Der Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, Almanya’da her bakanlığın bu türden bir araştırma yapması gerektiğini söyledi ve “geçmişi sorgulama, aşırı uçlara karşı mücadelenin en iyi yolu olacaktır” dedi.