Riskli benlerde erken tanı çok önemli

Vücudumuzun hemen her yerinde rastlayabildiğimiz benler, bazı nedenlerle kanserleşme gösterebilir. Periyodik cilt ve ben analizi ile erken tanı, kanserin önüne geçilmesindeki en önemli etkendir

Sağlık
3 Kasım 2010 Çarşamba

Benler

Vücudumuzun hemen her yerinde rastladığımız iyi huylu benler genellikle oval, yuvarlak ve kahverengi rengindedirler. Zararsız benler melanositlerden gelir. Melanositler cilde renk veren melanin pigmentlerini oluşturur. Nedenini anlayamadığımız bir biçimde ki genellikle genetik alt yapıyı ve güneşi suçlasak bile bazı melanositler benlere dönüşür.

Ben Şekilleri

Normal benler birbirine benzerler. Renkleri kahverengi, siyah, kırmızı ve hatta mavimsi bile olabilir. Cilt üzerinde düz ya da kabartılı, daire biçiminde ya da şekilsiz olabilirler. En çok rastlanılan benler yuvarlak kahverengi, kabartılı, simetrik ve küçüktür. Bazen ergenlik, hamilelik ve güneş ben ölçülerinde değişikliğe yol açabilir.

Normal Olmayan Benler – Melanoma

Sık rastlanılan iyi huylu benler çok nadiren kanserleşme gösterir.

Melanoma ya da Malign Melanoma ciltte pigmentleri oluşturan melanosit içindeki kanserdir. Bazı diğer cilt kanserleri yayılmaz ancak melanoma vücudun diğer bölgelerine çabuk yayılır. Benler konusundaki tedirginlik malign melanomanın bazı ben tipleriyle benzerlik göstermesinden dolayıdır.

Geçmiş yıllara kıyasla günümüzde malign melanoma hastalarında artış görülüyor. Avrupa’da her yıl yaklaşık 1 milyon hastaya cilt tümörü teşhisi konuyor. Her 100 cilt kanseri olan hastadan bir tanesi malign melanom hastasıdır.

Zamanında teşhis konulan malign melanom %100 tedavi edilebilmesine rağmen,  bilinçsiz hastaların ne yazık ki hayatını kaybetme  riski de var.  En önemli risk faktörü güneş ışığına çok fazla maruz kalmaktır. Bu nedenle aşırı güneşlenmekten uzak durmalı ve cildinizi yakından takibe almalısınız. Güneşe çıkılıcaksa SPF15 güneş koruyucu önerilir. Eğer riskli bir durum varsa SPF30 güneş koruyucu önerilir.

Periyodik Cilt ve Ben Analizinin Önemi

 Or Ahayim Hastanesi’nde Dermatoloji Kliniğimizde yeni hizmete soktuğumuz FotoFinder Bilgisayarlı Dijital Dermoskopi cihazımız ile periyodik cilt ve ben analizine başladık.

Cilt kanserinin erken tanısında en önemli ve ileri teknoloji metodlarından bir tanesi de ‘Ben Haritası’ çıkarılmasıdır. Vücudumuzdaki benlerin yerlerini resimlendirip tespit ediyoruz. Periyodik kontrollerde benlerin fotoğraflarını tekrar alınıyor ve daha öncekilerle bilgisayar monitöründe hastayla birlikte karşılaştırıyoruz. Karşılaştırmada benlerin önceki ve son hali arasındaki en ufak bir değişiklik gözlemlenebiliyor. Böylece olası bir cilt kanseri erkenden teşhis edilebiliyor.

 Dr. Zehra DOUST Dermatolog