Silah kaçakçılığında yeni rota

Geçtiğimiz hafta içinde Nijerya’nın Lagos Limanı’nda ele geçirilen 13 konteynır dolusu silahın İran’ın Gazze Bölgesi’ni kontrolü altında tutan Hamas’a silah ve patlayıcı ulaştırma girişimlerinin bir parçası olduğu belirtildi.

Dünya
3 Kasım 2010 Çarşamba

Geçtiğimiz Salı günü Lagos Limanı’na giren ve evrak kayıtlarına göre inşaat malzemesi taşıdığı belirtilen gemide yapılan incelemelerde 13 konteynır dolusu roketatar, roketatar mermisi, ağır makineli silahlar ve patlayıcı maddeler ele geçirildi.

Gemi ile ilgili istihbaratın batılı kaynaklar tarafından sağlandığı ve geminin bir süredir takip altında tutulduğu belirtiliyor.

Silahlar arasında en büyük payı 107 mm Katyuşa alıyor. Bu roketatarın İran tarafından üretildiği ve Hizbullah ve Hamas’ın askeri kanadı tarafından yoğun olarak kullanıldığı biliniyor. Geminin tam alarak ne zaman Lagos Limanı’na giriş yaptığı konusu ise belirsizliğini koruyor. Bazı kaynaklar geçtiğimiz Salı günü girdiğini belirtirken, geminin Temmuz ayından beri Nijerya’da olduğu ve evrak sorunları nedeniyle gümrük işlemlerinin ancak yapıldığını iddia edenler de var.

İran’ın Sudan ve Eritrea üzerinden gemilerle silah taşıdığı, daha sonra karayolunu kullanarak kaçakçılık tünelleri ile Gazze’ye silah ulaştırdığı uzun zamandır ortaya atılan bir iddia. Silah kaçakçılığında bu kez Sudan yerine Nijerya’nın tercih edilmesine neden olarak Kızıldeniz’de uluslararası kontrollerin son derece sıkılaştırılması gösteriliyor.