Chicago’daki sinagoglara gönderilmek istenen bombalı paketler yakalandı

Londra’da ve Dubai’de Chicago’daki sinagoglara gönderilmesi planlanan bombalı paketlerin ele geçirilmesinin ardından, Amerika ve Avrupa’da terör alarmı verildi, güvenlik önlemleri arttırıldı.

Dünya
3 Kasım 2010 Çarşamba

ABD Başkanı Barack Obama, Chicago’daki sinagoglara gönderilen bombalı paketlerin, ‘İnandırıcı bir terör tehdidinin’ varlığını ortaya koyduğunu belirtti. Barack Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon, yetkililerin başka bombalı paketlerin gönderildiğini varsaymak zorunda olduklarını söyledi. ABD, bombalı paketlerin El Kaide tarafından gönderildiğine dair izlerin olduğunu, El Kaide’nin Yemen’deki kolunun sorumlu olduğuna inandıklarını açıkladı.

Amerika’daki Yahudi örgütleri ve kuruluşlarına, dikkatli olmaları ve yurtdışından gelen isimsiz hiçbir paketin açılmaması uyarısı yapıldı. Chicago Yahudi Birliği şehirdeki tüm sinagoglara, Yemen’den gelen ya da üzerindeki isim, adres bilgileri içerisinde Yemen kelimesi bulunan herhangi bir paket teslim aldıkları takdirde 911’i aramaları uyarısını yaptı.

ABD ve Fransa’da, havaalanlarındaki güvenlik önlemleri arttırılırken, İngiltere, Yemen’den gelen direkt uçuşları durdurdu. Almanya’da da tüm sinagog ve Yahudi okullarındaki emniyet önlemleri arttırıldı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD’deki sinagoglara gönderilen bombalı paketlerin, kökten dinci terördeki artışa işaret ettiğine dair uyarıda bulundu. Haftalık kabine toplantısında konuşan Netanyahu “Gerçek şu ki, bombalı saldırıların Chicago’daki sinagogları, Madrid’deki tren istasyonunu, Londra’yı, Mumbai’yi ya da Bali’yi hedef almasının bir önemi yok. Önemli olan bu saldırıların, dünya uluslarının güvenliğini tehdit eden terör saldırılarındaki artışı gösterdiğinin anlaşılması,” açıklamasını yaptı.  New Orleans’ta gerçekleşecek, Kuzey Amerika’daki Yahudi federasyonlarının yıllık genel kurul toplantısına katılacak olan Netanyahu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yapacağı görüşmede, ‘Terörle savaş’  konusunu da ele alacaklarını söyledi.

Katar Havayolları’nda görevli bir yetkili bombalardan birinin, iki ayrı yolcu uçağında taşındığını açıkladı. Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, bilgisayar kartuşu ve yazıcının içerisine saklanan bombanın, Yemen’in başkenti Sana’dan, Katar’ın başkenti Doha’ya bir yolcu uçağı içerisinde getirildiğini ve Katar Havayolları’na ait bir başka yolcu uçağıyla Dubai’ye gönderildiğini belirtti.

Yemen polisi geçtiğimiz günlerde saldırılar ile ilgili tutukladığı bilgisayar mühendisliği öğrencisi genç kız dışında başka şüpheliler ile ilgili incelemelerini sürdürüyor.