Yahudiler Çanakkale’yi neden terketti

Kent Sohbeti’nde Çanakkale İsrailli köyü doğumlu Alaattin Çakır Musevileri anlattı. 27 Ekim  akşamı Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde düzenlenen Çarşamba Etkinliğinde konuşan  Çakır, anılarını toplantı salonunu dolduranlar ile paylaştı

Toplum
3 Kasım 2010 Çarşamba

Bayramiç’in İsrailli (Zeytinli) köyünde 1952 senesinde dünyaya gelen Alaattin Çakır, 1960’lı yıllarda eğitim için geldiği Çanakkale’de Musevi arkadaşları ile yaşadıklarını anlatırken onlara olan özlemini de dile getirdi. 1967 yılında meydana gelen Musevi Mahallesi olaylarının canlı şahidi olan Sayın Çakır; yaşanan olaylara organize olmuş bir topluluğun neden olmadığını ancak Çanakkaleli Musevileri küstürmeye yetecek kadar da can yaktığını belirtti. Çanakkale’den özellikle İstanbul’a ve İsrail’e yaşanan hızlı göç akının sebebinin o akşam olduğunu söyleyen Alaattin Çakır, Çanakkale’nin bir mozağini kaybettiğini belirtti. Hatırladığı arkadaş isimlerini tek tek sayan Çakır’ı dinlemeye gelenlerinde anıları ile katkı verdiği akşam da Kent Müzesi ve Arşivi yine tozlu sayfalarda yok olmak üzere olan ayrıntıları kayıt altına aldı.

5 Kasım  Cuma günü yeni sergisinin ilk gün buluşmasını yapacak olan Kent Müzesi’nin 3 Kasım 2010 Çarşamba akşamı saat 18.00 de konuğu“Çanakkale’de Yemek Kültürü” Akdeniz Mutfakları Konservatuarı Başkanı Hasan Açanal olacak.