İsrail’de Mavi Marmara soruşturması devam ediyor

İsrail’de Mavi Marmara Operasyonu ile ilgili soruşturmayı yürüten Türkel Komisyonu çalışmalarını sürdürüyor.

Dünya
27 Ekim 2010 Çarşamba

Turkel Komisyonu 31 Mayıs gecesi yaşanan olayları gün ışığına çıkarmak için gerçekleştirdiği çalışmalar kapsamında geçtiğimiz hafta bir kez daha İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi’nin ifadesine başvurdu.
Aşkenazi, operasyonla ilgili olarak verdiği bilgiler kapsamında İsrail komandolarının toplam 308 mermi kullandığını, buna karşılık gemideki eylemcilerin metal silahlar ve İsrail askerlerinden ele geçirdikleri bir Uzi ile karşılık verdiklerini açıkladı.
Aşkenazi ifadesinde operasyonun şartları ve gemide yaşananlar nedeniyle can kaybının önlenemez olduğunu daha öncede belirtmişti.
İsrailli Genelkurmay Başkanı komandolarının gemiye çıkışlarında plastik mermiler kullandığını, ancak karşılaştıkları karşı saldırı nedeniyle gerçek mermi kullanmak zorunda olduklarını söyledi.
İsrail’de de ordunun operasyon sırasında gösterdiği başarısızlık dolayısıyla Genelkurmay Başkanı’na yönelik büyük tepkiler oluşmuştu. Genelkurmay Başkanı gemiye çıkan komandoların kendilerine saldırmayan kimseye atış etmediğini belirtmiş ve olaylarda hayatını kaybeden eylemcilerin İsrail askerlerinden ele geçirdikleri silahlarla karşı ateş açtığını belirtmişti. Komisyona ifade veren gemi yolcuları ise ele geçirdikleri silahları kullanmadıklarını ve etkisiz hale getirdiklerini açıklamıştı.
Komisyonun bu şartlar altında Mavi Marmara gemisine yukarıdan asker indirmenin anlamlı olup olmadığı yönündeki soruya cevaben Aşkenazi, İsrail ordusu olarak bu gemiyi durduracak başka bir yöntem bilmediklerini ve bu nedenle gemiye asker çıkarma yöntemini kullandıklarını belirtti.
İsrail ordusu birlikleri 31 Mayıs tarihinde İsrail’in Gazze’de uyguladığı ambargoyu delmek için yola çıkan gemilerden Mavi Marmara’ya bir operasyon düzenlemiş ve bu operasyonda dokuz Türk hayatını kaybetmişti. Türk makamları daha önce bir açıklama yaparak bağımsız olmayan yapısından dolayı Türkel Komisyonu’nun çalışmalarını dikkate almayacağını söylemişti.