Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nda kaç Yahudi öğrenci vardı?

Kentte Museviler Sergisi kapsamında gerçekleştirilen konferansların üçüncüsünün konusu “1925’ten 1932’ye Cumhuriyet İÖO. Musevi Öğrenciler”’di. Konu hakkında Yrd. Doç. Dr. Ahmet Esenkaya bilgi verdi

Toplum
27 Ekim 2010 Çarşamba

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi, Çarşamba etkinliklerine devam ediyor. Kentte Museviler sergisi kapsamında düzenlenen 20 Ekim  tarihindeki etkinliğin konuğu “1925’ten 1932’ye Cumhuriyet İÖO. Musevi Öğrenciler” isimli konferans konusu ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Esenkaya idi.

Cumhuriyet İlköğretim Okulu arşivindeki 1925 – 1932 yılları arasında, Osmanlıca kayıtlardan elde ettiği bilgileri konuklar ile paylaşan  Esenkaya; okulun ilk önce Erkek Rum Mektebi olarak kullanıldığını, Cumhuriyet’in ilanından sonra ise Çanakkale Erkek Mektebi adını aldığını belirtti. Kent Müzesi, toplantı salonunu dolduranlara Ahmet Esenkaya; Osmanlı Döneminde Rum azınlıkları için kurulan okulun, Milli Eğitime bağlı olarak devam ettiği dönemde, Musevi öğrenci sayısında ciddi bir yoğunluk olduğunu söyledi. Okulun 1925’ten 1932’ye kayıtlarından, 50 Musevi öğrencinin; isimleri, fotoğrafları, notları, babalarının isimleri ve mesleklerinin yanı sıra mahallelere dağılımlarını da tespit edebildiğini belirti. Bu okulda öğrencisi olan varlıklı Musevi ailelerin Hastane Bayırı’nda oturdukları değerlendirmesinin yapan Esenkaya; bu bilginin farklı kaynaklar ile de değerlendirilerek kente yeniden bakılabileceğini vurguladı. Cumhuriyet İlköğretim Okulunda yaptığı araştırmayı Kent Arşivine kazandıran  Yrd. Doç. Dr. Ahmet Esenkaya; okula ait kütük defterinde yer alan Musevi çocuklarına ait sayfa fotoğraflarını da konuklar ile paylaştı.

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde 5 Kasım tarihine kadar ziyaret edilebilecek olan Kentte Museviler sergisinin 27 Ekim 2010 Çarşamba etkinliğinde konuğu “Musevi Mahallesinden Anılar” isimli sohbet konusu ile Alaattin Çakır olacak.