Çalışan ebeveynlerin ikilemi KALİTELİ AİLE ZAMANI

Kaliteli aile zamanı geçirmek, çalışan ebeveynlerin ağızlarından düşürmediği bir kavramdır. Geç saatlerde işten dönen anne-babalar çocuklarına yeteri kadar zaman ayıramadıkları için suçluluk duyarlar. Onlara ayıramadıkları zamanı; oyuncaklar, hediyeler alarak, her istediğini yaparak yerine koyabileceklerini düşünürler. Ne yazık ki aynı yeri tutmadığı gibi, her istediğini yapmak çocukların kişiliklerini de olumsuz etkiler.

Cella BENCUYA BONOFİYEL Gençlik - Eğitim
20 Ekim 2010 Çarşamba

Kaliteli zaman, çocuğunuza konsantre olduğunuz, başka şeylerle kesintiye uğramadan sadece çocuğunuza/ eşinize/ arkadaşınıza ayrılmış olan zaman dilimidir. Evde olduğunuz her boş zamanınızı çocuğunuza ayırmanız, kendinizi ona adamanız anlamına gelmez. Bazen 2-3 dakikalık bir paylaşım bazen yarım saatlik bir sohbet, bazen de bir oyun oynamak, bir işi birlikte yapmak kaliteli zaman geçirmek için yeterli olabilir.  Önceden planlanmış zaman dilimleri olabileceği gibi spontan, o anda ortaya çıkan durumu değerlendirerek de yapılabilir. Çatışmadan uzak ve rahat bir zaman olması önemlidir.

Çocuğunuzla geçirdiğiniz zamanın uzun olmasından çok aranızdaki etkileşimin doyumlu olması önemlidir. Kısa bir süre olsa bile dikkatinizi sadece ona vermeniz aranızdaki bağı güçlendirir. Başka bir işle meşgulken aynı zamanda çocuğunuzla da ilgilendiğinizde bu kaliteli zaman sayılmaz. Örneğin, işten geldiğinizde gazeteye göz atarken ya da akşam yemeği hazırlığı yaparken, çocuğunuzun gözlerinin içine bakmadan uzaktan cevaplar vererek onunla ilgilenmek kaliteli zaman sayılmaz. Sadece fiziksel olarak yanında olmak çocuk için yeterli olmaz. Çocuğunuzun iç dünyasına girebilmeniz, onun ihtiyaçlarını anlayabilmeniz, neleri sevdiğini, nelere ihtiyacı olduğunu, kişisel özelliklerini bilmeniz,  duygularını anlamaya çalışmanız çok önemlidir. Çocuğunuzun bir üzüntüsü, kaygısı varsa onun yanında olmak ve onunla paylaşmak, keyif aldığı bir etkinlikte onunla olmak ve duygularınızı dile getirmek çocuğunuz için de öğretici olacaktır. Çocuğunuz, kendi duygularını nasıl ifade edebileceğini sizden öğrenir.

Çocuğuna zaman ayırmayan ailelerin çocukları kendilerini değersiz hissederler. Diğer bütün işlerin kendisinden daha öncelikli olduğunu düşünürler. Bu duyguyla yetişen çocuklar özgüveni düşük, duygularını ifade etmekte zorlanan, arkadaş ilişkilerinde başarısız, geri planda kalan bireyler olurlar.

Anne-babasıyla kaliteli zaman geçiren çocuklar kendilerinin önemli olduğunu hissederler. Aileleriyle doyurucu ilişkiler içinde olan çocuklar duygusal ve sosyal açıdan daha sağlıklı gelişir, yüksek özgüvene sahip,  duygularını ifade edebilen, sıcak iletişim kurabilen ve sosyal ilişkilerinde başarılı kişiler olurlar.

Oyun oynamak çocuklar için en önemli öğrenme aracıdır. Çocuklar oyun yoluyla dünyayı keşfederler. Bu nedenle ebeveyn olarak çocuğunuzun oyunlarının bir parçası olmaya çalışın.  Çocuğun iki ebeveyninden de alacağı şeyler farklıdır. Babayla ve anneyle ayrı ayrı zamanlar planlanabilir. Çocuğunuzun yaşına göre sportif/sanatsal aktiviteler ya da kutu oyunları oynayarak tüm ailenin birlikte geçireceği eğlenceli bir zaman yaratabilirsiniz.

Unutmayın, kaliteli zaman geçirmek için etkinliğe katılan herkesin o andan keyif alması önemlidir. Aklınız başka bir işteyken, kendinizi tam olarak çocuğunuzla yaptığınız işe veremiyorken onun yanında olmanız yeterli olmayacaktır. Çocuk o anda sadece onunla ilgilendiğinizi ve başka bir şeyin o birlikteliği engellemeyeceğini bilmeli. Duygusal olarak birbirinize yakın hissetmelisiniz.

Kaliteli zaman gecirmek icin öneriler:

Çocuğunuzla konuşmaya zaman ayırın. Dürüst ve açık bir ilişki geliştirin. Sizinle rahatça konuşabileceğini bilsin.

Onu dinleyin. Tüm dikkatinizi ona verin ve onun hayatının ve anlattıklarının sizin için ne kadar önemli olduğunu hissettirin.

Kendisi hakkında konuşmasına izin verin. Duygularını, endişelerini, kendiyle ilgili düşüncelerini paylaşacağı biri olduğunuzu bilsin. Sizin ona gösterdiğiniz koşulsuz kabul onun çevresine karşı da güven ve kabul geliştirmesine yardımcı olacaktır.

Ona kitap okuyun. Bu hem onun okumaya karşı merak geliştirmesini sağlayacak hem de farklı konuları araştırması için merakını geliştirecektir.

Değişik yerleri ziyaret edin ve birlikte bir şeyler yapın. Hayvanat bahçesi, parklar, müzeler, resim sergileri ya da ilgi alanınızda olan farklı yerlere birlikte gidin. Böylece o da kendisi için hobiler ve ilgi alanları geliştirebilir.

Yeni şeyleri keşfetmesi için ona destek olun. Dokunarak, görerek, tadarak ya da hissederek farklı deneyimler yaşaması için fırsat tanıyın. Böylece yeni, eğlenceli, heyecanlı, özel anlar yaşayabilirsiniz. Yeni bir yemeği sizinle birlikte tatması, zor bulunan bir çiçeği sizinle koklaması, bir sportif faaliyeti birlikte yapmak gibi...

Ortak paylaştığınız bir hobiniz olabilir. Sizin ve çocuğunuzun ilgisini çeken, ikinize de heyecan veren bir aktivite bulabilirsiniz.

Kaliteli zaman geçirmek sadece çocuklarınız küçükken yapılacak bir şey değildir. Her yaşta çocuk için keyifli olabilecek farklı etkinlikler bulunabilir. Eşiniz, arkadaşlarınız, kendi ebeveynleriniz için de kaliteli zaman ayırabilirsiniz ve yapılabilecek pek çok etkinlik bulabilirsiniz.