Tarihte geçen hafta/ Amerika'nın Schindler'ini tanıyor musunuz?

Kavram
20 Ekim 2010 Çarşamba

10 Ekim

1929 – New York borsasının çökmesiyle ABD’de Büyük Buhran başlamış oldu. Bu kriz bütün dünyada komünizmin ve faşizmin yükselmesine neden oldu. Almanya’da ise Nazilerin başa gelmesindeki en büyük etkenler birisi oldu.

11 Ekim

1906 – Revlon Cosmetics’in kurucusu Charles Revlon doğdu.

12 Ekim

1492 – Louis de Torres San Salvador’a ayak bastı. Torres, Kristof Kolomb ile birlikte yeni dünyaya ayak basan ilk beyazlardan biri olarak Avrupa’ya tütünü tanıtan kişi oldu.

1989 – Suriyeli pilot uçağıyla birlikte İsrail’e sığındı. Suriye hükümeti bunun bir kaza olduğunu iddia etse de Suriyeli pilot İsrailli yetkililerle tam bir işbirliğine giderek sığınma talebinde bulundu.

13 Ekim

1881 – Eliezer Ben Yehuda ve arkadaşları aralarında İbranice konuşmaya karar verdi. Böylece İbranice’nin tekrar canlandırılması hareketi başlamış oldu. Ben Yehuda Litvanya’da doğdu.1881 yılında Filistin’e gelerek ailesi ve arkadaşlarıyla İbranice konuşmaya başlama ve bir dergi yayınlama kararı aldı. Kutsal dili kirlettiği gerekçesiyle büyük baskılara maruz kaldı ve matbaasına saldırılar düzenlendi. 1922 yılında ölümünden önce Filistin’deki Yahudilerin çoğunluğunun yapılan anketlerde anadilleri olarak İbraniceyi göstermekteydiler.

1971–  Borat karakteriyle ünlenen Sacha Baron Cohen doğdu.?

14 Ekim

1910 – David Molho Osmanlı meclisine girmeyi başardı.

1939 – Asıl adı Ralph Lifschitz olan modacı Ralph Lauren, Bronx’ta doğdu.

1938 – Georing büyük şehirlerdeki tüm Yahudi’lerin gettolarda toplanması planını açıkladı.

1964 –Vatikan, Yahudileri İsa’nın katili olarak gören kararı iptal etti. Böylece Hıristiyanlarla Yahudiler arasındaki düşmanlık yaratan en büyük sorun çözülmüş oldu.

1986 –Elie Wiesel Nobel Barış Ödülü’nü aldı.

1994 – Yitshak Rabin, Arafat ve Şimon Peres, Nobel Barış Ödülü’nü aldılar.

15 Ekim

1907 – Amerika’nın Schindler’i olarak anılan Varian Fry doğdu. Fry’ın Nazilerden kurtardığı birçok kişinin arasında Marc Chagal gibi ünlüler de bulunmaktaydı.

16 Ekim

1886 – David Ben- Gurion doğdu.

1940 –Varşova Gettosu kuruldu.

Hazırlayan: Metin Delevi     Derleyen: Sento Almaleh