Ortadoğu’da bira açılımı

Bu kez İsraillilerin Batı Şeria’da olma nedeni tatlı Ekim güneşi altında altın rengi Filistin birasının keyfini çıkarmak...

Dünya
20 Ekim 2010 Çarşamba

Filistin’in Hıristiyan kasabasının adı Taybey, Arapça’da lezzetli anlamına geliyor. Bira kelimesinin Arapça’daki karşılığı da tam olarak bu. Taybey kasabası Müslüman çoğunluğun ortasında küçük bir topluluk olsa da her yıl düzenli olarak kutladıkları bir şenlik var: Oktoberfest. Her yıl dünyanın dört bir yanında Ekim ayında bira festivali düzenleniyor ve adı bile birayı çağrıştıran Taybey’de de festival büyük bir coşku ile kutlanıyor.

Geçtiğimiz hafta sonu İsrailliler de festivaldeki yerlerini alıp, Filistinlilerin altın rengi biralarının tadını çıkartıyordu. Bu buluşma yıllardır devam eden gerginliğin ortamında iki komşunun barış içinde yaşama umudunun hâlâ devam ettiğinin bir kanıtı gibiydi.

Aslında İsraillilerin hafta sonları Filistin kasabalarına yaptıkları ziyaretler çok eskilere dayanıyor. Yıllar boyunca İsrailliler ucuz alışveriş ve lezzetli yemekleri için Filistin yerleşim bölgelerine hafta sonu ziyaretleri düzenlerken son on yıldır artan şiddet olayları nedeniyle bu alışkanlık da oldukça geride kalmış.

İsraillilerin Filistin bölgesinde Oktoberfest’e katılmaları bazı Filistinlileri incitmiş. Yıllar boyunca İsrail kontrol noktalarında yaşadıkları sıkıntıları hatırlatıp, bugün İsraillilerin kendi aralarında bu kadar rahat bir şekilde biraların keyfini çıkarmasının haksızlık olduğunu düşünenler var.

Ancak bira musluklarından biralar akmaya başladığında tüm bu kaygılar çok gerilerde kalıyor ve dev bira bardakları barış için kaldırılıyor. Festivalde yaklaşık 10 bin litre bira tüketiliyor. Biraya ızgara etler ve Arap müziği eşlik ediyor.