“Netanyahu’nun başarısız girişimleri Şalit’in ölümüne sebep olacak”

Hamas tarafından kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit’in büyükbabası Zvi Şalit Netanyahu’nun Alman arabuluculuğunda görüşmelerin tekrar başladığı yönündeki açıklamalarını yalanladı.

Dünya
20 Ekim 2010 Çarşamba

Geçtiğimiz günlerde ordu radyosuna konuşan İsrail Başbakan’ı Binyamin Netanyahu, görüşmelerin Alman arabulucu ile tekrar başlatıldığını ve Gilad Şalit’in serbest bırakılması ile ilgili alternatif birçok çözüm yolları üzerinde çalışıldığını açıkladı.

Bu açıklamanın sonrasında ordu radyosu ile yaptığı röportajda Gilad Şalit’in büyükbabası Zvi Şalit, “Başbakan niye böyle yanlış bir açıklama yaptı anlamadım,” diyerek, Başbakan Netanyahu’yu yalanladı. Zvi Şalit, Başbakan’ın kararsızlığının ve yetersiz girişimlerinin Gilad’ın ölümüne sebep olacağını, durumun her geçen gün daha kötüye gittiğini belirtti. “Başbakan, Gilad’ın evine dönmesini sağlayacak telefon konuşmasını neden yapmıyor, anlamıyorum. Hamas’ın senelerdir talebi çok net. Liste zaten biliniyor,” dedi. Büyükbaba Şalit, torununun kurtarılmasının hem Yahudi kanunları hem de İsrail ordusu ahlak kuralları açısından bir zorunluluk olduğunu da sözlerine ekledi.

Başbakan Binyamin Netanyahu’nun açıklamasına yanıt olarak Hamas sözcüsü Ayman Taha, Alman arabulucu Gerhard Konrad’ın yeni bir teklif getirmediğini, ziyaretinin daha çok inceleme amaçlı olduğunu söyledi. Taha “Netanyahu, önemli imtiyazlarda bulunabileceğine dair İsrail halkını kandırıyor,” dedi

Hamas’ın siyasi büro yetkilisi Musa Ebu Marzuk ise, Londra’da Arapça yayınlanan Al-Hayat Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, görüşmelerin tekrar başlatıldığını ve geçtiğimiz haftalarda Alman arabulucu ile görüşüldüğünü doğruladı. Ancak, bu görüşme sonrasında başka bir ilerleme kaydedilmediğini söyledi. Ebu Marzuk, görüşmede konuşulanlar ile ilgili detaylı bir açıklama yapmak istemedi. Alman arabulucunun önce İsrail üst düzey yetkilileri ile buluştuğunu, sonrasında Hamas ile görüşmeye geldiğini belirtti.

Ebu Marzuk, Hamas’ın taleplerinin hâlâ geçerli olduğunu vurguladı. Hamas, aralarında ölüm cezasına çarptırılmış tutuklularında bulunduğu yüzlerce mahkûmun serbest bırakılmasını istiyor. İsrail ise serbest bırakılması istenen mahkûmların birçok İsrail vatandaşının ölümünden sorumlu tutuyor.

2006’da İsrail ile Gazze arasındaki sınırda, Filistinli militanlar tarafından kaçırılan Gilad Şalit, Hamas tarafından hâlâ esir olarak tutuluyor.

Görüşme ile ilgili yapılan açıklamaların ardından Hamas, Gilad Şalit ile ilgili yeni bir video yayınladı. Yayınlanan videoda, Şalit’in her iki yanında iki kişi duruyor. Bir kişi silah taşırken, diğeri bir çantadan çeşitli eşyalar çıkartıyor. Videonun sonunda görüntü kararıyor ve silah sesleri duyuluyor.

Hamas daha öncede silahlı kanadına ait bir web sitesinde Gilad Şalit ile ilgili propaganda videosu yayınlamıştı.

Web sitesinin giriş sayfasında Gilad Şalit’in kaçırıldığı günden bugüne kadar olan gelişmeler ile ilgili bir zaman çizelgesi bulunuyor. Çizelgenin son tarihi olan 2010’un yanında ise “Dört sene geçti ve Gilad hâlâ elimizde tutuklu” ibaresi yer alıyor.