İsrail’de yeni tartışma SADAKAT YEMİNİ

İsrail kabinesi, tartışmalı ‘vatandaşlık yasası’nı onayladı. Yahudi olmayanların İsrail vatandaşlığına geçebilmesi için ‘Yahudi ve demokratik İsrail Devleti’ne sadakat yemini’ etmesini öngören yasa, hükümet tarafından desteklenirken özellikle aydın kesim tarafından ‘ırkçılık’ suçlamalarına hedef oldu.

Şalom
13 Ekim 2010 Çarşamba

Tartışmalı bir kabine oturumdan sonra sekize karşı 22 oyla kabul edilen İsrail’in yeni vatandaşlık yasasının önümüzdeki günlerde İsrail parlamentosunda görüşülmesi bekleniyor.

TASARIDA DEĞİŞİKLİK

İsrail Adalet Bakanı Ya’akov Ne’eman’ın hazırladığı yasa teklifinde Yahudi ya da Yahudi olmayanların İsrail vatandaşlığı için böyle bir yemin etmeleri öngörülürken, Pazar günü oylanan metinde sadece Yahudi olmayanlar için sadakat yemini kabul edildi. Yorumcular, tasarıdaki bu değişikliğin, İsrail’in demokratik yapısını kabul etmeyen dindar Yahudiler için yapıldığını belirtiyor.

LİEBERMAN’A SİYASİ RÜŞVET

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun 2009 yılında reddedilen tasarıya bu sefer destek vermesi, koalisyon ortağı Lieberman’a verdiği siyasi bir rüşvet olarak değerlendiriliyor. İsrail basını, süresi sona eren moratoryumu ABD’nin baskıları ile bir süre daha uzatmak isteyen Netanyahu’nun Lieberman’ı ikna etmek için tasarıyı desteklediğini belirtiyor. >> 8

Binyamin Netanyahu “DEMOKRASİ İSRAİL’İN RUHUDUR”

TARTIŞMALI kabine toplantısında konuşan Netanyahu, yasa tasarısına verdiği desteği savunurken İsrail’in Ortadoğu’daki tek demokrasi ve dünyadaki tek Yahudi devleti olduğunu vurguladı; “Bu iki yüce değerin kombinasyonu, ulusal yaşamımızın temelini ifade ediyor. Bize katılmak isteyen herkesin de bunu kabul etmesi gerekir,” dedi.

Haberin devamı için tıklayınız:

https://www.salom.com.tr/news/detail/17196-Israil-Kabinesi-SADAKAT-YEMINIni-onayladi.aspx