Avi Nesher’in yeni filmi “The Matchmaker”

Nelly BAROKAS Kültür
13 Ekim 2010 Çarşamba

Avi Nesher’in yönetmenliğini yaptığı “The Matchmaker”ın konusu 1968 yazında geçiyor. Kuruluşundan 20 yıl geçmiş, 1967 Altı Gün Savaşı’nın zaferini yaşayan bir İsrail. Yankele (Adir Miller) Hayfa kentinde kendi tabiri ile “özel durumlar” olarak nitelendirdiği durumlarda çöpçatanlık yapmaktadır. En gözde müşterisi Sylvia (Bat-El Papura) cüce bir hanım olup sadece aşk filmleri oynatan bir sinema salonunu yönetmekte ve kendi aşkını aramaktadır. Filmin diğer bir kahramanı evinde kumar partileri düzenleyen esrarengiz ve zarif bir kadındır (Maya Dagan). Filmde gelişen olaylar ergenlik çağında bir genç olan ve çöpçatanın yanında çalışan  Arik’in (Tuval Shafir) bakış açısından yansıtılmaktadır.

“The Matchmaker” sessizce Holokost’u anımsatmakta. Zira filmdeki tüm karakterlerin az veya çok Holokost trajedisinden etkilendikleri sezinlenmekte. Çöpçatan rolündeki Yankele’nin etrafındaki sır perdesi ve yüzündeki derin yara izleri onun Holokost’tan nasibini aldığını düşündürüyor.

Yönetmen Avi Nesher’in ebeveynleri gerçekte Holokost kurtulanları. Yönetmenin annesi bu acı deneyimini iki yıl öncesine dek kimseye anlatmadı. İki yıl kadar önce suskunluğunu bozdu, kendi öz oğluna anlatmaktansa tüm yaşadıklarını Nesher’in biri 13, diğeri 9 yaşında olan çocuklarına anlatmayı yeğledi.