Berlusconi, ‘İsrailli hissediyormuş’

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Roma’da gerçekleşen İsrail yanlısı toplantıya gönderdiği mesajda, ‘kendini İsrailli hissettiğini’ belirtti

Nelly BAROKAS Kültür
13 Ekim 2010 Çarşamba

“Auschwitz Temerküz Kampı’nı ziyaretim, Holokost barbarlığının dehşeti, dayanışma hislerimin güçlenmesine yol açtı. O zamandan beri İsrailli hissediyorum.” Bu sözler, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’ye ait. Berlusconi’nin bu sözleri, “Amici di Israele” (İsrail’in Dostları) kuruluşu tarafından Roma kentindeki Hadrian Sinagogu’nda düzenlenen toplantıda okundu.

İtalya Başbakanı mesajda ayrıca, “İsrail ve sınırlarının güvenliğini, bir Yahudi devleti olarak var olma hakkını desteklemek, İtalyanlar için etik bir seçim, antisemitizme ve Holokost inkârcılığına karşı zorunlu bir duruştur,” ifadesini kullandı, İsrail-Filistin anlaşmazlığında barışın sağlanması için iki devletli çözümün zorunlu olduğunu vurguladı.

Berlusconi’nin partisinden bir parlamenterin desteğinde gerçekleşen toplantıda İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Binyamin Netanyahu’nun Batı Şeria’da inşaatları durdurma sürecini uzatması gerektiğini söyledi. Ayrıca Arap ülkelerinin eylül ayında yeniden başlayan İsrail-Filistin görüşmelerini baltalamamaları gerektiğinin altını çizdi. İtalya Temsilciler Meclisi Sözcüsü Gianfranco Fini, İsrail’in Ortadoğu’da demokrasisi ve Batı’ya özgü değerleriyle öne çıkan bir ülke olduğunu vurguladı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İspanya eski Başbakanı ve “İsrail’in Dostları”nın kurucusu Jose Maria Aznar, “İsrail bir Ortadoğu ülkesi değil Ortadoğu’nun bir Batı ülkesidir. Bu nedenle İsrail’in her sorunu bizim sorunumuz olmalıdır” dedi.