Basketbola devam…

Basketbol açısından çok başarılı geçen ve dünya ikinciliğiyle sonuçlanan Dünya Şampiyona’sı heyecanından sonra haftaya başlayacak olan basketbol ligi öncesinde takımlar son hazırlıklarını yapıyor.

Spor
13 Ekim 2010 Çarşamba

Takımların son eksiklerini görmeleri açısından bugünlerde oynanan Türkiye Kupası maçları iyi bir ölçü olacağa benziyor.

Yeni sezonun ilk transferini antrenör Perasovic’i alarak yapan Efen Pilsen, Maccabi Tel Aviv’den transfer ettiği Andrew Wisniewski, diğer önemli yabancı transferleri Lawrence Roberts ve Miroslav Raduljica ile güçlendirdiği kadrosuna eski oyuncusu Cenk Akyol’u da ekleyerek kuşkusuz yine şampiyonluğun en önemli adaylarından biri konumuna geldi.

Öte yandan uzun rotasyonlarındaki önemli pivotları Ömer Aşık ve Semih Erden’i NBA’e kaptıran Fenerbahçe Ülker, Tanjevic’ten boşalan antrenörlük koltuğuna Shapija’yı getirdikten sonra Avrupa’nın önemli uzunlarından olan ve şutör kimliğiyle tanınan Darjus Lavrinovic ile beraber Cibona Zagreb’ten Marko Tomas’ı aldı. Ligdeki en büyük rakibi Efes Pilsen’in önemli yıldızı Kaya Peker’i de kadrosuna katan Sarı Lacivertliler, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu sene de şampiyonluk yolunda güçlü bir kadro kurdu.

Bu sezon basketbol liginde zirveyi zorlamayı amaçlayan ve aynı zamanda geleceğe dönük genç oyuncuların yanında Tutku, Ermal, Haluk Yıldırım, Shumpert, Josh Shipp gibi ligimizden tanıdığımız oyuncularla beraber NCAA’den mezun olduktan sonra Almanya’da başarılı bir sezon geçiren Taylor Rochestie ile guard pozisyonunu güçlendiren Galatasaray Cafe Crown, pivot rotasyonuna da Hırvat Milli Takım’ı oyuncusu Andric’i alarak güç kattı. Şüphesiz ki takımın başına Oktay Mahmudi ve ekibini getiren Galatasaray CC ligin iddialı takımlarından olacak.

Beşiktaş zirveyi zorlayacak

İskelet kadrosunu koruyaraktan, Bekir Yarangüme, Cüneyt Erden gibi ligin önemli isimlerini kadrosuna katan, ayrıca Ogilvy ve Ignerski gibi yabancıları transfer eden Beşiktaş Cola Turka geçen yıllarda olduğu gibi zirveyi zorlayacağa benziyor.

Kadrosunu baştan aşağı yenileyen Türk Telekom son zamanlarda biraz çalkantılar yaşıyor. Sezonun başlamasına sadece bir hafta kala kadrosundan üç tane oyuncuyu yollayıp aralarında Sloven yıldız Sani Becirovic’in de bulunduğu üç yabancıyı kadrosuna katan Telekom ligde üst sıraları zorlayabilmeyi hedefliyor.

Geçen sezonu üçüncü tamamlayan ve Euroleauge ön elemesi oynamaya hak kazanan fakat şanssız sakatlıklarla elenen Banvit ise kadrosunun büyük bir kısmını korurken birkaç takviye ile lige başlayacak.

Pınar Karşıyaka bu sezon da, geçen senelerdeki gibi genç ve atletik bir takımla mücadele edecek. Öte yandan ligin yeni takımı Medical Park Trabzonspor kurduğu iddialı takımla play-off’larda mücadele etmek için çaba gösterecek.

Ligdeki diğer takımlar ise kümede kalmak ve play-off’a kalmak arasında gidip geleceğe benziyorlar çünkü geçen senelerde düşme potasında bulunan ve play-off’lara kıl payı giren takımlar arasında sadece birkaç puan fark bulunuyordu.

İki takımın toplam bütçesi

Yeni sezon öncesinde birçok takımda antrenör ve oyuncu transferi açısından önemli işler gerçekleştirse de, ligde bu sezon da geçen senelerden çok farklı bir tabloyla karşılaşmayacağımız aşikar. Futboldaki dört büyükler hegemonyasını her ne kadar bu sene Bursaspor yıksa da, basketbolda yine bir olası Efes Pilsen- Fenerbahçe Ülker finali izlememiz çok da uzak bir ihtimal gibi gözükmemekte çünkü kadroları dünyaca ünlü yıldızlarla dolu olan bu iki takım, 25-30 milyon Euro’luk bütçeleriyle neredeyse ligdeki diğer bütün takımların bütçelerinin toplamından bile fazla bütçelere sahip.  Öte yandan, ligde üst sıralarda yer alabilecek kapasiteye sahip olan takımlardan Galatasaray CC, Beşiktaş CT, Türk Telekom ve Banvit, ligdeki Efes- FB Ülker hegemonyası arasında kendilerine üst sıralarda yer bulmaya çalışacaklar.

Yakup KOHEN