Tarihte geçen hafta

Kavram
13 Ekim 2010 Çarşamba

3 Ekim

1908 –Pravda gazetesinin ilk sayısı Viyana’da yayınlandı. Derginin ilk editörleri ise Adolph Abramovich Joffe ve asıl adı Lev Davidovich Bronstein olan Leon Troçki idi. Pravda gazetesi 1912-1991 yılları arasında 79 yıl boyunca Sovyetler Birliği’nde komünist partinin resmi yayın organı olarak kaldı.

1911 – ABD’ye giden beş Türk Yahudi’sini göçmen olarak kabul etmeyen yetkililer hakkında yasal işlem başlatıldı.

1934 – Dünyada ilk kez olarak İsviçre’de mahkeme kararıyla ‘Siyon Protokolleri’nin sahte olduğu duyuruldu.

4 Ekim

1909 – İsrael Efendi, Osmanlı Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi.

5 Ekim

1880 –Hagana, Betar, Irgun gibi örgütlerin kurucusu Ze’ev Jabotinsky doğdu. Jabotinsky zamanında Tolstoy kadar gelecek vadeden bir yazar olarak görülüyordu. İlerleyen zamanlarda adını devlet adamı ve linguist olarak duyurdu. Dokuz ayrı dilde yazarlık çalışmaları bulunuyor. İbraniceyi gelecekte kurulacak Yahudi devletinin resmi dili olacağına inansa da bu düşüncesi otoriteler tarafından gerçekçi bulunmadı. 1939 yılında New York’ta bir gezi sırasında vefat etti.

1941 –ABD Yüksek Mahkemesi’nin ilk Yahudi üyesi Louis Brandeis 84 yaşında vefat etti.

6 Ekim

1973 –Yom Kipur Savaşı, Mısır ve Suriye’nin Kipur günü İsrail’e yaptıkları sürpriz saldırıyla başladı.

2006 –Robert Adler, dokunmatik ekran patentinin başvurusunu yaptı. Adler’in en büyük icadı ise hepimizin vazgeçemediği ve uğrunda kavgaların yaşandığı kablosuz televizyon kumandasıdır.

7 Ekim

1879 –Asıl adı Lev Davidovtch olan Leon Troçki Ukrayna’da doğdu. Çar’a karşı Lenin’in güçlerinde yer aldı. Devrimden sonra Kızıl Ordu’nun kurulmasını sağladı ve bir anlamda Nazilerin yenilmesini sağlayan isimlerden biri oldu. Stalin’le giriştiği güç kavgasından yenilerek ayrıldı ve ömrünün geri kalanını İstanbul da dahil olmak üzere çeşitli ülkelerde sürgünde geçirdi.1940 yılında Meksika’da Stalin’in ajanları tarafından öldürüldü.

1919 –Avustralya’nın 19. genel valisi Sir Zelman Cowen doğdu. Genel vali, Büyük Britanya Kraliçesini temsil eden Avustralya’daki en yüksek yönetici konumundaki kişidir.

8 Ekim

1895 –Mucit Emil Berliner, Berliner Gramophone şirketini kurdu. Berliner’in geliştirdiği disk şeklindeki plaklar Edison’un silindir şeklindeki plaklarının yerini alarak büyük başarı elde etti.

9 Ekim

1974 – Oskar Schindler vefat etti.

1980 –Paris’te Copernic Sinagogu’na atılan bomba üç kişinin ölümüne 22 kişinin yaralanmasına neden oldu.

Hazırlayan: Metin Delevi     Derleyen: Sento Almaleh