İsrail Kabinesi ‘SADAKAT YEMİNİ’ni onayladı

İsrail hükümetinin sekize karşı 22 oyla kabul ettiği ‘sadakat yemini’ farklı kesimlerden tepkilerle karşılaştı

Dünya
13 Ekim 2010 Çarşamba

İsrail hükümeti Pazar günü gerçekleştirdiği kabine toplantısında ‘sadakat yeminini’ onayladı. Yahudi olmayan ve vatandaş olmak isteyen her kişinin İsrail’in Yahudi ve demokratik bir devlet olduğunu kabul eden yemin, bazı kesimler tarafından eleştirildi. 22 bakan kanunu onaylarken sekiz bakan ret oyu kullandı.

Kabine görüşmelere başlarken Başbakan Binyamin Netanyahu kanuna olan desteğini yineleyerek İsrail’i demokratik bir Yahudi devleti olduğunu, Yahudi olan ve olmayanların eşit haklara sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Netanyahu sözlerine şöyle devam etti: “Maalesef bugün, Yahudilerin anavatanlarına olan bağlılığını bulanıklaştırmaya çalışanlar ve hatta Yahudilerin devletlerine olan bağlılıklarını zayıflatmaya çalışanlar mevcuttur. Demokrasi İsrail’in ruhudur ve onsuz yaşamamız mümkün değildir. Kimse bize demokrasi konusunda ders veremez. Siyonizm örnek bir milli devlet ortaya koymuştur. Bu devlet modeli milli ihtiyaçlar ile kişisel hak ve özgürlüklerin dengesini tüm vatandaşlar için mükemmel bir şekilde kurmaktadır. Ortadoğu’da başka demokrasi, dünyada başka Yahudi devleti yoktur. Bu iki özel değerin bir noktada birleşmesi milli yaşamımızın temellerini ortaya koymakta ve bize katılacak herkesin bu gerçeği kabullenmesi, saygı göstermesi gerekliliğini vurgulamaktadır.”

Vatandaşlık belgesinin değiştirilmesi Başbakan Netanyahu’nun Evimiz İsrail ile koalisyon görüşmeleri esnasında verdiği önemli sözlerden biri. Hükümete katıldığından bu yana Evimiz İsrail Partisi uzun ve gelişmiş bir ‘bağlılık’ kanunları oluşturmuştu. 

Öte yandan İsrailli sanatçı, yazar ve aydınlar Pazar günü kabineye karşı yaptıkları gösteride, Yahudi olmayanların vatandaşlığa kabul edilebilmek için bağlılık yemini etmeleri gerekliliğini eleştirdi. Tel Aviv Bağımsızlık Binası önünde toplanan 100’den fazla kişi İsrail demokrasisinin erozyona uğradığını ifade ettiler.

Yazar Sefi Rachlevsky gelişmeleri ırkçı olarak değerlendirdi ve ‘Irkçılıktan kurtulma deklarasyonu’nu okudu: “Biz İsrail vatandaşları, vatandaş olduğunu ispat etmek zorunda olduğun bir ülkenin vatandaşları olmayacağız.”

Netanyahu’nun İşçi partisi ortakları ise bu hareketin Lieberman’ı memnun etmek için yapıldığını, karşılığında da Êvimiz İsrail Partisi’nin yerleşim bölgelerine ilişkin desteğini almayı hedeflediğini düşünüyor. ABD ve Avrupa İsrail’i inşaatların dondurulması sürecini uzatması konusunda uyarmış, Mahmud Abbas ise inşaatlar devam ettiği sürece masaya oturmayacaklarını açıklamıştı.